Jučer je bio Dan pite pa smo mi danas prigodno pripremili pitu i to onu s jabukama – koja nam je bar na trenutak skrenula pažnju s oblaka i kiše koji su obilježili ovaj dan.
Sastojci
(za kalup dimenzija 35 x 11 cm)
Tijesto
- 300 g glatkog brašna
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- korica limuna
- korica naranče
- 200 g hladnog maslaca
Nadjev
- 4 jabuke (oko 550 g očišćenih jabuka)
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 čep velike boce ruma
- cimeta po želji
- 2 žlice krušnih mrvica
I još
- šećer u prahu za posipanje
- sladoled od vanilije/šlag

Priprema
Tijesto
Sve suhe sastojke stavite u posudu, a zatim dodajte maslac izrezan na komadiće te brzo umiješajte tijesto. Dobiveno tijesto podijelite na dva dijela pa svaki dio oblikujte u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite oko pola sata u zamrzivaču (ili 2 – 3 sata u hladnjaku).
Nadjev
Jabuke očistite, izrežite na komadiće željene veličine te ih stavite u lonac. Dodajte im sve sastojke osim krušnih mrvica te ih stavite na laganu vatru 5 – 7 minuta. Povremeno promiješajte.
Zatim dodajte i krušne mrvice te još nekoliko minuta kuhajte uz povremeno miješanje.
Gotovo maknite s vatre i pustite da se malo ohladi dok razvaljate tijesto.

Slaganje
Izvadite tijesto iz zamrzivača.
Pećnicu upalite na 180°C s ventilatorom.
Donji dio tijesta razvaljate na veličinu kalupu te utisnite u kalup koji ste prethodno premazali maslacem i posuli brašnom.
Na tijesto nanesite nadjev, a zatim ga prekrijte drugim dijelom tijesta koje ste razvaljali na veličinu kalupa.
Ostatke tijesta iskoristite za dekoraciju po želji – mi smo izrezivačem rezali oblik zvjezdice.
Pecite u ugrijanoj pećnici 30 – 35 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice).
Gotovo izvadite iz pećnice te ostavite da se ohladi, a zatim pospite šećerom u prahu i po želji poslužite uz sladoled od vanilije ili šlag.

Napomena
Prije rezanja pustite pitu da vam se ohladi jer se inače jako mrvi.
Fotografije: Kate Bošković