Protiv kiše i oblaka komadom slasne pite od jabuka

Jučer je bio Dan pite pa smo mi danas prigodno pripremili pitu i to onu s jabukama – koja nam je bar na trenutak skrenula pažnju s oblaka i kiše koji su obilježili ovaj dan.

Sastojci
(za kalup dimenzija 35 x 11 cm)
Tijesto
  • 300 g glatkog brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • korica limuna
  • korica naranče
  • 200 g hladnog maslaca
Nadjev
  • 4 jabuke (oko 550 g očišćenih jabuka)
  • 80 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 čep velike boce ruma
  • cimeta po želji
  • 2 žlice krušnih mrvica
I još
  • šećer u prahu za posipanje
  • sladoled od vanilije/šlag
Priprema
Tijesto

Sve suhe sastojke stavite u posudu, a zatim dodajte maslac izrezan na komadiće te brzo umiješajte tijesto. Dobiveno tijesto podijelite na dva dijela pa svaki dio oblikujte u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite oko pola sata u zamrzivaču (ili 2 – 3 sata u hladnjaku).

Nadjev

Jabuke očistite, izrežite na komadiće željene veličine te ih stavite u lonac. Dodajte im sve sastojke osim krušnih mrvica te ih stavite na laganu vatru 5 – 7 minuta. Povremeno promiješajte.

Zatim dodajte i krušne mrvice te još nekoliko minuta kuhajte uz povremeno miješanje.

Gotovo maknite s vatre i pustite da se malo ohladi dok razvaljate tijesto.

Slaganje

Izvadite tijesto iz zamrzivača.

Pećnicu upalite na 180°C s ventilatorom.

Donji dio tijesta razvaljate na veličinu kalupu te utisnite u kalup koji ste prethodno premazali maslacem i posuli brašnom.

Na tijesto nanesite nadjev, a zatim ga prekrijte drugim dijelom tijesta koje ste razvaljali na veličinu kalupa.

Ostatke tijesta iskoristite za dekoraciju po želji – mi smo izrezivačem rezali oblik zvjezdice.

Pecite u ugrijanoj pećnici 30 – 35 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice).

Gotovo izvadite iz pećnice te ostavite da se ohladi, a zatim pospite šećerom u prahu i po želji poslužite uz sladoled od vanilije ili šlag.

Napomena

Prije rezanja pustite pitu da vam se ohladi jer se inače jako mrvi.

Fotografije: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.