Tropsko ljeto

Ako i kod vas vladaju tropske vrućine, najbolje da se zasladite kolačem tropsko ljeto po receptu Darka Debića s bloga Samo jedan griz.

Sastojci
(za lim veličine 25 × 35 cm)
Biskvit
  • 2 jaja
  • malo soli
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml ulja
  • 90 g oštrog brašna
  • 1/3 praška za pecivo
  • 50 ml mlijeka
Kokos krema
  • 40 g brašna
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 500 ml mlijeka
  • malo soli
  • 100 g kokosa
Ananas krema
  • 1 cijeli svježi ananas (600 ml pirea od ananasa )
  • 3 žumanjka
  • 30 g šećera
  • 30 g gustina
  • 2 žlice ruma
  • 100 g maslaca
Jednostavna mousse krema od limete i bijele čokolade
  • 400 ml vrhnja za šlag (ne biljno)
  • 200 g bijele čokolade
  • ribana korica limete
I još
  • marakuja za posluživanje
Priprema
Biskvit

Odvojiti bjelanjke i miksati uz dodatak soli, šećera i vanilije u čvrsti snijeg. Lagano umiksati ulje i žumanjke. Kad se to sjedini naizmjenično dodavati brašno s praškom za pecivo i mlijeko s isključenim mikserom ili pjenjačom. Dublji lim za pečenje namazati uljem i posuti brašnom ili obložiti papirom, biskvit tanko ravnomjerno razvući i staviti u prethodnu zagrijanu pećnicu na 175 ° C 10 minuta.

Kokos krema

Brašno pomiješati sa šećerom i vanilijom, dodati nekoliko žlica hladnog mlijeka i sol razraditi u glatku smjesu i dodati kokos. Ostatak mlijeka zakuhati, umiješati pripremljenu masu i kuhati nekoliko minuta. Toplu smjesu razvući po pripremljenom biskvitu i vratiti u pećnicu na još cca 10 minuta.

Ananas krema

Ananas očistiti i usitniti štapnim mikserom ili u blenderu (od jednog ananas sam dobio 600ml pirea). Žumanjke pjenjačom miješati uz dodatak šećera, dodati gustin, rum i malo hladnog pirea od ananasa. Ostatak pirea ugrijati, dodati pripremljenu smjesu i kuhati nekoliko minuta dok ne zgusne.

Maknuti s vatre i žustrim pokretima umiješati kockice hladnog maslaca.

Vruću kremu ravnomjerno premazati po biskvitu s kokosovom kremom, sve skupa dobro ohladiti prije stavljanja mousse kreme.

Jednostavna mousse krema od bijele čokolade i limete

Sto mililitara vrhnja zagrijati do točke vrenja, čokoladu razlomiti, staviti u zdjelu i preliti vrućim vrhnjem, pustiti nekoliko minuta, dodati ribanu koricu limete i miješati dok se ne dobije glatka krema. Ohladiti. Ostatak hladnog vrhnja istući u šlag i lagano umiješati hladnu kremu od čokolade. Premazati preko već pripremljena tri sloja kolača. Staviti u hladnjak, najbolje preko noći. Narezati na kocke i poslužiti uz marakuju.

Fotografije: Samo jedan griz

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.