Darko Debić na naš portal donosi malo više egzotike, a malo manje klasike

Autor bloga Samo jedan griz u razgovoru za naš portal otkriva kakve će recepte dijeliti s našim čitateljima.

U moru raznih Instagramskih profila posvećenih hrani, za oko vam mora zapeti i onaj nazvan Samo jedan griz, u kojem egzotična jela i slastice svojim pratiteljima predstavlja Darko Debić, autor bloga nazvanog Samo jedan griz, inače školovani kuhar s iskustvom rada u luksuznim hotelima.

Nesvakidašnje, mnogima i poprilično nepoznate, tako nalaze svoje mjesto u slasticama koje osvajaju svojim izgledom, a vjerujemo i okusom.

Ljubav prema kuhanju kod njega je prisutna od malih nogu, a zahvaljujući brojnim putovanjima, stvorila se i ljubav prema isprobavanju novih jela i začina.

Kakve recepte planira dijeliti s našim čitateljima, koja ga slastica podsjeća na Božić te što će se i ove godine naći na njegovom blagdanskom stolu, ispričao je za naš portal.

Kada je i kako pokrenut blog Samo jedan griz? Kako ste uopće došli na ideju pokretanja vlastitog blog?

Prijatelji su me često pitali za recept ili ideju što pripremati i nagovarali me da počnem bilježiti to što inače radim. Spontano je nastao blog kojim pokušavam čitateljima približiti jela koja me oduševljavaju, podijeliti pokoji savjet i zainteresirati ih da se i sami okušaju u njihovoj pripremi.

Iako bi se iz imena vašeg bloga dalo zaključiti da čitateljima nudite samo jedan griz svojih slatkih (i slanih) delicija, to je daleko od istine jer nudite puno više. Zašto vaš blog nosi upravo ovo ime?

Ljudi se često ne usude probati neko jelo ili namirnicu koja je dio neke druge kulture ili podneblja. Imenom bloga želim prenijeti poruku da je često dovoljno odvažiti se  i kušati samo jedan. Nakon toga ništa više neće biti isto.

Vaši su recepti često neobični, s nekim egzotičnim sastojcima ili pak dolaze iz nekih, nama egzotičnih kuhinja. Odakle crpite inspiraciju i kako ste se uopće upoznali sa svim tim sastojcima i kuhinjama?

Inspiraciju većinom crpim iz putovanja na kojima isprobavam lokalne specijalitete i nove okuse te uvijek pokušavam ponijeti sa sobom kući novi začin ili namirnicu.  Srećom, sada i u našem okruženju ima trgovina s egzotičnim proizvodima pa je njihova nabavka puno jednostavnija kada želim napraviti nešto egzotično kod kuće.

Kada se stvorio vaš interes prema kuhanju, a naročito pak prema pečenju kolača? Jeste li se oduvijek „motali“ po kuhinji ili se taj interes naknadno razvio?

Kao i kod većine počeci su bili u djetinjstvu, gledajući i pomažući mami pri kuhanju. Nastavilo se školovanjem za kuhara, nakon toga sam imao sreću zaposliti se u vrhunskom hotelu i raditi tamo više od dvadeset godina. Putovanja su mi dosta proširila i kulinarske vidike.

Školovali ste se za kuhara, radili u hotelima… što je veći izazov – raditi u profesionalnoj kuhinji ili voditi vlastiti blog?

I jedno i drugo zahtjeva predanost i kontinuirano učenje. Ukoliko volite ono čim se bavite, rezultati ne izostaju.

Koliko vremena posvećujete svom blogu – smišljanju recepata, pripremanju slastica, fotografiranju, objavljivanju…?

S obzirom na dnevnu dinamiku objava na društvenim mrežama, smišljanje, priprema i fotografiranje slastica uzima mi dosta vremena. Recepte pišem i objavljujem na blogu nešto kasnije.

Imate li neke omiljene sastojke koje koristite u pripremi slastica?

Voće, čokolada, lješnjaci, vanilija i pandan (azijska začinska biljka).

A neke koje izbjegavate?

Nijedan sastojak mi nije na crnoj listi. Uvijek nastojim koristiti organske namirnice i izbjegavati gotova jela, konzervirane namirnice, ali naravno, to nije baš uvijek moguće.

Bliži se Božić, blagdan koji mnoge asocira na omiljene slastice iz djetinjstva. Koja je vaša prva slatka asocijacija na Božić?

Medenjaci.

Što će se ove godine naći na vašem blagdanskom stolu? Pripremate li svake godine iste kolače ili se ponuda iz godine u godinu mijenja?

Postoji nekoliko kolača koji su dio moje tradicije i pripremam ih svake godine kao što su medenjaci i paprenjaci, ali naravno, ostatak ponude uvijek se mijenja.

Uskoro će se vaši recepti naći i na našem portalu. Za kraj, otkrijte našim čitateljima što mogu očekivati od vas – kakve ćete slatke recepte dijeliti s nama?

Bit će tu raznih iznenađenja. Malo više egzotike, a malo manje klasike.

Fotografije: Samo jedan griz

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.