Tražit će se komad više: imamo recept za neodoljivi bezglutenski proljetni kolač

Jagode su već zavladale našim portalom pa su tako i danas našle mjesto u ovom receptu koji potpisuje Marija Herjavić Jerkić.

Sastojci
Biskvit
  • 6 jaja
  • 100 g šećera
  • 2 mala paketića vanilin šećera
  • 130 g maslaca
  • 120 g rižinog brašna
  • 2 jušne žlice kukuruznog škroba
  • malo vinskog kamena (prašak za pecivo)
Krema
  • 250 ml mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 30 g šećera
  • 25 g kukuruznog škroba
  • 50 g bijele čokolade
  • 15 g maslaca
  • vanilija
  • 100 ml slatkog vrhnja
I još
  • jagode
  • glazura od bijele čokolade (po želji)
Priprema
Biskvit

Pjenasto umutiti žumanjke s pola šećera i vanilin šećerom, dodati omekšali maslac i na kraju brašno i vinski kamen.

Kad se sve dobro poveže, dodati istučene bjelanjke s polovicom šećera i škrobom. Prebaciti u maslacem premazani kalup i peći 45 minuta na 170°C.

Krema

Mlijeko ugrijati skoro do vrenja, pa lagano dodavati u pjenasto istučene žumanjke sa šećerom, vanilijom i škrobom. Vratiti smjesu u lonac te kuhati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Zatim dodati čokoladu i maslac i dobro povezati u glatku kremu. Kremu prekriti prozirnom folijom tako da se folija stavi da dodiruje kremu. Ohladiti.

U ohlađenu kremu lagano umiješati tučeno slatko vrhnje.

Slaganje

Pečeni i ohlađeni biskvit prerezati na pola, staviti polovicu kreme, jagode, ostatak kreme i drugi dio biskvita.

Tortu preliti čokoladnom glazurom i ukrasiti po želji.

Napomena

 Ako želite glutensku varijantu, umjesto rižinog brašna i škroba stavite 130 g oštrog brašna.

Fotografije: Marija Herjavić Jerkić

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.