Torta od marelica

Današnji recept u kojem su glavne zvijezde marelice stiže nam s novog hrvatskog gastro bloga Tirkizna, autorice Ane Raguž.

Sastojci
Biskvit
  • 3 jaja
  • 80 g šećera
  • 60 g brašna
  • 30 g mljevenih badema
Sirup za biskvit
  • 100 ml vode
  • 40 g šećera
  • sok jednog limuna
Krema
  • 5 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • 65 g gustina
  • 600 ml mlijeka
  • 150 ml tučenog slatkog vrhnja
  • 4 veće marelice bez kožice
Dekoracija
  • 300 g marelica bez kožice
Glazura
  • 2 listića želatine
  • 300 g marelica
  • 50 g šećera
Priprema
Čišćenje marelica

Prvo skinite marelicama kožicu. U većoj posudi zakuhajte vodu. U vrelu vodu ubacite marelice, nakon dvije minute one će omekšati i lako ćete ih oguliti. Okoštite ih i prepolovite na pola. One najljepše čuvajte za dekoraciju, a ostale ćete iskoristiti za glazuru.

Biskvit

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite sa šećerom u čvrsti snijeg. Polako dodajte jedan po jedan žumanjak. Na kraju nježno špatulom umiješajte brašno i mljevene bademe.

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Pripremljeni biskvit izlijte u kalup od 18 cm koji ste premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Pecite 15 minuta na 180°C.

Ohladite biskvit i zarežite dva diska.

Sirup za biskvit

Za sirup kojim ćete premazati biskvit u zdjeli na vatri pomiješajte vodu, šećer i sok limuna. Miješajte dok se šećer ne otopi. Ohladite.

Ohlađenim sirupom premažite izrezane krugove biskvita s obje strane.

Krema

Pomiješajte žumanjke i šećer. Dodajte gustin i malo mlijeka (odvojite 100 ml od ovih 600 ml).

U jednom lončiću zakuhajte mlijeko skoro do vrenja i dodajte smjesu od žumanjaka, neprestano miješajući. Miješajte dok se krema ne zgusne. Vruću kremu prekrijte prozirnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi, kad se posve ohladi, prebacite je na hlađenje u hladnjak.

Dobru ohlađenu kremu izvadite iz hladnjaka i u nju pažljivo umiješajte 150 ml prethodno istučenog slatkog vrhnja.

Slaganje

U kalup za tortu od 20 – 22 cm prvo stavite jedan disk biskvita (sa strana bi vam trebalo ostati malo praznog prostora). Na rubove u krug slagati polovice marelica, tako da vam udubljenje od koštica bude okrenuto prema van.

Na biskvit premažite jedan dio kreme i poravnajte.

Na kremu stavite na tanko narezane, okoštene 4 marelice bez kožice.

Na marelice položite drugi disk biskvita i premažite sve preostalom kremom.

Tortu odložite u hladnjak na najmanje 4 sata.

Glazura

Za glazuru pripremite listiće želatine u hladnu vodu.

U posudu stavite okoštene marelice i šećer. Miješajte 10 minuta dok se ne raspadnu. Procijedite ih kako biste otklonili kožicu i dobili samo polpu i sok od marelice. U još vrelo umiješajte ocijeđene listiće želatine i dobro promiješajte kako bi se sva želatina rastopila.

Dobivenu glazuru ohladite na sobnoj temperaturi.

Ohlađenu glazuru prelijte preko dobro ohlađene torte. Tortu je najbolje ohladiti preko noći.

Fotografija: Tirkizna

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.