Tekući čokoladni kolač ili lava cake

Kraj još jednog radnog tjedna zasladit ćemo tekućim čokoladnim kolačem čiji nam recept stiže s bloga Daj kolačić autorice Lorene Mihelčić.

Sastojci
  • 130 g jaja (3 manja jaja)
  • 40 g kristal šećera
  • veliki prstohvat soli
  • 105 g tamne čokolade
  • 55 g maslaca
  • 32 g brašna
  • 10 g tamnog kakaa
I još
  • maslac za premazivanje
  • škrobno brašno
  • kakao
Priprema

Jaja stavimo u posudu i dodamo šećer i sol. Ne miksamo, nego samo koristimo pjenjaču kako bi kratko povezali sastojke. Čokoladu i maslac zajedno otopimo u mikrovalnoj ili na pari. Ostavimo da se ohladi na oko 40 stupnjeva, a zatim dodamo u tankom mlazu u jaja sa šećerom i miješamo pjenjačom da se skroz sjedini. Na kraju umiješamo prosijano brašno i kakao. Gotovu smjesu ulijemo u slastičarsku vrećicu i ostavimo u hladnjaku oko dva sata da se malo stisne.

Kada oblažemo kalupe bitno je potpuno ih namazati maslacem, a potom posuti prosijanim škrobnim brašnom i kakaom. Ta kombinacija mi se pokazala sjajnom jer stvori lijepu koricu i kolačići lako izlaze prilikom prevrtanja iz kalupa. Kada koristimo samo brašno, stjenke mogu ostati bijele na nekim mjestima ili ako koristimo samo kakao, ponekad izgledaju „zagoreno“ i tamno.

U spremne kalupe ulijevamo ohlađenu smjesu za lava cake i pečemo u ugrijanoj pećnici na 210 stupnjeva 11 minuta. Pečene kolačiće ostavimo 5 minuta da se lagano stegnu, a potom ih prevrnemo na tanjur i poslužimo. Uz njih sam ponudila nezaslađeno tučeno slatko vrhnje i nekoliko malina kako bismo presjekli punoću i slatkoću čokolade.

Napomena

Bitno je da su jaja sobne temperature.

Maslac i čokoladu moramo topiti na laganoj vatri ili na najslabijoj snazi u mikrovalnoj pećnici povremeno miješajući kako bi se jednolično rastopila. Kada je potpuno otopljena, ostavimo da se ohladi na 40 stupnjeva da ne bude prevelika razlika u temperaturi kada ih budemo dodali jajima. Dobro je dva puta prosijati brašno s kakaom kako bismo odstranili sve grudice iz kakaa. Također, ukoliko ćete koristiti tamniju čokoladu s npr. 70% kakao mase, potrebno je povećati količinu šećera na 65 g. Meni je ovako bilo taman slatko jer je i čokolada s 54% kakaa slađa.

Ako želite da vam sredina kolačića ne bude toliko tekuća dodajte još jedan žumanjak u smjesu koji će ju učiniti više kremastom.

 Što se tiče kalupa, koristila sam  keramičke remekine koje sam kupila na nekoj akciji u Lidlu. Možete ih, naravno, peći u silikonskim kalupima ili metalnim za muffine, no pritom morate skratiti vrijeme pečenja za 3 minute. Što se pečenja tiče, trebate svakako upoznati svoju pećnicu. Moraju izgledati „udubljeno“ u sredini, a rubovi lagano uzdignuti i čvrsti. Dobro je pripaziti na njih zadnjih par minuta da se ne prepeku.

Uopće nije nužno izvrtati ih na tanjur, već ih jednostavno možete poslužiti u remekinima, ali ja volim vidjeti kako to curi!

Fotografije: Daj kolačić

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.