Sto pedeset godina slatke povijesti: novi život Bakarske torte

U sklopu projekta „Baštinska škrinjica“ koji provodi TZ grada Bakra, ponovno je oživljena zaboravljena slastica – Bakarska torta.

U Bakru čuvaju svoje okuse i mirise – tako su Bakarski baškot i Bakarska vodica već postali prepoznatljivi gastronomski simboli ovog kraja, a iz TZ-a Grada Bakra se nadaju da će, zahvaljujući njihovom projektu „Baštinska škrinjica“ isti status dobiti, dosad pomalo zaboravljena slastica – Bakarska torta.

Riječ je o kremastoj torti čiji je recept, star preko 150 godina, sačuvan u bakarskoj obitelji Roberti. Potpisnica ovog recepta je Sandrina Roberti, a do ruku nadležnih za ovaj projekt došao je zahvaljujući njezinoj praunuci Darki koja ga je naslijedila od svoje majke Zlate Ružić (rođena Roberti).

Kako pripovijeda Marin Roberti, dugogodišnji suradnik TZ Grada Bakra, njegova pranona Sandrina Roberti bila je vrsna kuharica koja je Bakarsku tortu, kao i druge torte i kolače, pripremala za posade brodova pridošlih u Bakar, baš kao i za putnike i posadu redovne brodske linije od Senja do Rijeke.

Taj slatki, sočni okus, zapamtile su i sljedeće generacije kojima je tortu pripremala njegova nona Ana Roberti. Iako krojačica po zanimanju, Ana Roberti također je bila talentirana kuharica koja je za restoran Bakarska konoba pripremala buzaru i brodete. Obiteljski dar za kuhanje naslijedila je i majka Marina Robertija, Francesca Roberti koja je kuhala u đačkom domu Pomorske škole, a za njega nije ostala zakinuta ni Marinova teta Zlata Roberti udana Ružić koja je pak jedno vrijeme radila u kuhinji hotela Jadran u Bakru pa su se njezina jela posluživala na slavnoj hotelskoj terasi. Njezina kći Darka sačuvala je recept za Bakarsku tortu u koji je, uz sam omjer sastojaka, utkana i priča o generacijama bakarskih žena koje su ovu slasticu pripremale brižno i s puno ljubavi želeći počastiti najmilije.

Tako se recept za ovaj desert u obitelji Roberti prenosio s koljena na koljeno, a ta se slastica pripremala samo za uzak krug. Sada je pak došlo vrijeme da priliku za isprobavanje ove torte dobije puno širi krug ljudi. Naime, u Turističkoj zajednici grada Bakra odlučili su, u suradnji s pekarom Vrbnik, oživjeti ovaj recept i slasticom raskošnog, kraljevskog okusa i isto takve ambalaže, obogatiti gastronomsku ponudu Bakra. Osim u pekari Vrbnik u Bakru, Bakarska torta moći će se, za početak kušati i u nekim ugostiteljskim objektima na području Grada Bakra, a i u Bakarskoj konobi u Bakru odmah nakon obnove.

Iako sam torta ne sadrži nikakve sastojke koji su tradicionalni baš za ovo područje, iz TZ grada Bakra nam kažu da je u osnovi same torte krema od oraha i maslaca po čemu se može naslutiti da su Bakrani bili dobrostojeći ljudi budući da se radi o skupim sastojcima.  

Inače, „Baštinska škrinjica“ u sklopu koje je došlo do oživljavanja Bakarske torte, projekt je TZ Grada Bakra koji je nastao za vrijeme epidemije koronavirusa kao dokaz da ljubav prema baštini najviše dolazi do izražaja u kriznim vremenima. Želeći održati na životu zahuktali razvoj bakarskog turizma temeljen na bogatom povijesnom naslijeđu, TZ Grada Bakra osmislila je „Baštinsku škrinjicu“ i pozvala na suradnju stanovnike cijelog bakarskog kraja. Želja je bila da svojim fotografijama, projektima, sjećanjima, pričama i legendama pridonesu stvaranju sadržaja s kojim će se nastaviti promocija Bakra i pripadajućih mu naselja Hreljin, Kukuljanovo, Krasica, Praputnjak, Plosna, Ponikve, Škrljevo i Zlobin.

Na kraju valja napomenuti da je za ovu prigodu osmišljen i profinjen vizual Bakarske torte u izvedbi Vibora Viskovića s Kukuljanova, a posjetitelji tortu mogu kupiti od 1. srpnja u pekari Vrbnik.

Fotografije: Turistička zajednica grada Bakra

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.