Sedmomjesečna edukacija završava polaganjem ispita u talijanskoj školi Alma te stjecanjem certifikata Profesionalni slastičar talijanskih slastica.
U tijeku su upisi u program profesionalni slastičar talijanskih slastica koji organizira Kulinarski Institut Kul IN iz Siska i talijanska kulinarska škola ALMA.
Program će trajati sedam mjeseci te će se dijelom odvijati u Sisku, a dijelom u talijanskom gradu Colorno. Cilj programa je u sedam mjeseci formirati buduće profesionalne slastičare specijalizirane za talijanske deserte i slastice. Osim teorijskog dijela, programom je predviđeno i tromjesečno stažiranje u elitnim talijanskim restoranima, hotelima ili slastičarnicama.
Prvi dio programa, u trajanju od dva mjeseca, odvija se u Sisku. U ovom se dijelu stječu temeljna slastičarska znanja, kao i znanja o međunarodnom slastičarstvu, a uče se napredne slastičarske tehnike. Program će se odvijati na hrvatskom i engleskom jeziku, a u svrhu pripreme za pohađanje daljnje edukacije u Italiji, polaznici će naučiti i osnove talijanskog jezika. Ovaj je program osmislio proslavljeni hrvatski chef Zdravko Perić, jedan od prvih Hrvata s diplomom Ars Culinarie s prestižne pariške akademije Le Cordon Blue, ujedno i voditelj ove edukacije. Nastava će se odvijati pet dana u tjednu po pet sati.
Drugi dio edukacije bit će u talijanskom gradu Colornu u školi Alma. Program ovog dijela edukacije osmišljen je po ALMA metodi, a u sklopu ovog dijela edukacije polaznici će moći usavršiti vještine u pripremi talijanskih slastica. U ovom će dijelu biti organizirani i izleti u lokalne proizvodne centre kako bi polaznici mogli dobiti uvid u proces proizvodnje, preradu i komercijalnu distribuciju namirnica vezanih za slastičarstvo. Nastava će se odvijati na engleskom jeziku, pet ili šest dana u tjednu po osam sati dnevno i to u grupama od 12 do 20 ljudi.
Nakon ova dva dijela, slijedi tromjesečno stažiranje u talijanskim slastičarnicama ili u slastičarskim odjelima renomiranih talijanskih restorana. U ovom dijelu programa, polaznici će moći primijeniti znanje koje su tijekom edukacije stekli.
Edukacija završava polaganjem završnog ispita u talijanskoj kulinarskoj školi Alma i stjecanjem certifikata Profesionalni slastičar talijanskih slastica. Cijena ovog tečaja iznosi 14.000 eura.
Fotografija: Kul IN