Soul cake: slatka tradicija koja datira još iz srednjeg vijeka

Kolačići soul cake predstavljaju začetak danas popularnog američkog običaja trick or treat – naime, u prošlosti su oni bili nagrada djeci koja su obilazila susjedstvo, moleći i pjevajući prikladnu pjesmu.

Proteklih smo vam godina donijeli recept te priču o bobićima, tradicionalnoj talijanskoj slastici (izvornog naziva fave dei morti) koja se pripremala za blagdan Svih svetih, a u XVIII. se stoljeću proširila Jadranom te postala omiljena slastica i na našim stolovima.

Danas vam pak donosimo priču o soul cake (soulsi), malim okruglim kolačićima koji na području današnje Irske, Engleske i sjevera Francuske datiraju iz srednjeg vijeka kao dio običaja zvanog souling koji je nastao kao spoj elemenata kršćanstva s poganskim običajima Kelta. Ovaj običaj, uz soulse, karakteriziraju i pjevanje, predstave i igre, maskiranje, nošenje konjskih glava, lampioni te lomače.

Tradicija kaže da su se soulsi dijelili djeci i siromašnima koji su kucali od vrata do vrata, molili i pjevali prikladnu pjesmu te se smatraju začetnikom danas popularnog običaja trick or treat. Prije pečenja utisnuo bi im se znak križa koji je simbolizirao milostinju. Svaki pojedeni kolačić predstavljao je jednu dušu oslobođenu iz Čistilišta.

Želite li ove godine promijeniti svoj slatki repertoar i okušati se u pripremi ove slastice, trebat će vam šećer, brašno, žumanjci, maslac, suho voće, mješavina začina i mlijeko. Njihova je izrada jako jednostavna, a ako shvatite da ste ipak napravili preveliku količinu tijesta, dio možete zamrznuti te ispeći kad ih se ponovno zaželite.

Tradicionalni običaji vezani za soul cake su danas prisutni na malom području Engleske, zatim u Portugalu gdje su poznati pod nazivom Pão-por-Deus te Filipinima gdje su poznati kao Pangangaluwa.

Fotografija: Unsplash

Lorena Grubišić
Lorena Grubišić

Nakon stjecanja diplome iz odnosa s javnošću, Lorena je svoju zagrebačku adresu zamijenila raznim europskim pa je tako iskusila kakav je život u Irskoj i Španjolskoj. Danas ponovno živi u rodnom Šibeniku, a osim u putovanjima i upoznavanju drugih običaja i kultura, uživa i u pravljenju ukusnih slastica i pisanju o istima.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.