Sjećate li se našeg cheesecakea s limunom koji smo u doba izolacije kao posebnu dostavu za rođendan servirali u posudicama? Sada smo sastojke udvostručili, a umjesto u posudicama, cheesecake pripremili u obliku torte – i ponovno se oduševili.
Sastojci
(za kalup promjera 26 cm)
Sirup od limuna
- 250 ml limunovog soka
- 230 g šećera
- 2 vanilin šećer
- 2 žlice oštrog brašna
Podloga
- 200 g plazma keksa
- 150 g maslaca
- 2 vanilin šećer
Krema
- 500 g mascarponea
- 200 g šećera
- 500 ml vrhnja za šlag
- 8 – 10 žličica sirupa od limuna

Priprema
Sirup od limuna
Iscijedite limune i procijedite sok kako biste uklonili vlakna (nama je bilo potrebno pet limuna kako bismo dobili ovu količinu soka). Sok ulijte u lončić, dodajte šećer i vanilin šećer pa na laganoj vatri kuhajte dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte oštro brašno i kuhajte dok ne dobijete gusti sirup.
Gotovi sirup prebacite u široku staklenu posudu i ostavite da se hladi dok pripremate ostatak.
Podloga
Plazma kekse usitnite u blenderu, dodajte im vanilin šećer i maslac otopljen u mikrovalnoj pećnici ili na laganoj vatri pa miješajte žlicom dok ne dobijete homogenu smjesu.
Gotovu smjesu utisnite u kalup za torte promjera 26 cm. Pomoću žlice lijepo izravnajte podlogu i ostavite u hladnjaku dok pripremate ostatak.

Krema
Vrhnje za šlag stavite 10 – 15 minuta u zamrzivač. Mikserom miješajte mascarpone sa šećerom dok ne nestanu kristali šećera. Zatim dodajte sirup od limuna i sve promiješajte.
Vrhnje za šlag izvadite iz zamrzivača i istucite u čvrsti šlag, a zatim dodajte u mascarpone i sve sjedinite.
Slaganje
Na podlogu od plazma keksa nanesite sirup od limuna, a zatim prelijte kremom od mascarponea.
Površinu zagladite paletnim nožem ili ukrasite po želji.
Ostavite u hladnjaku najmanje 2 – 3 sata.
Napomena
Naš preljev od limuna je „curio“ sa strane, ali nama je to u potpunosti odgovaralo. Ako želite imati jasno vidljiv sloj limuna, svakako dodajte želatinu.
Prije slaganja torte u kalupu, obložite stranice acetatnom folijom ili papirom za pečenje kako bi vam sa strane torta bila što ravnija.
Fotografije: Kate Bošković