Torta cheesecake s limunom

Sjećate li se našeg cheesecakea s limunom koji smo u doba izolacije kao posebnu dostavu za rođendan servirali u posudicama? Sada smo sastojke udvostručili, a umjesto u posudicama, cheesecake pripremili u obliku torte – i ponovno se oduševili.

Sastojci
(za kalup promjera 26 cm)
Sirup od limuna
  • 250 ml limunovog soka
  • 230 g šećera
  • 2 vanilin šećer
  • 2 žlice oštrog brašna
Podloga
  • 200 g plazma keksa
  • 150 g maslaca
  • 2 vanilin šećer
Krema
  • 500 g mascarponea
  • 200 g šećera
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 8 – 10 žličica sirupa od limuna
Priprema
Sirup od limuna

Iscijedite limune i procijedite sok kako biste uklonili vlakna (nama je bilo potrebno pet limuna kako bismo dobili ovu količinu soka). Sok ulijte u lončić, dodajte šećer i vanilin šećer pa na laganoj vatri kuhajte dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte oštro brašno i kuhajte dok ne dobijete gusti sirup.

Gotovi sirup prebacite u široku staklenu posudu i ostavite da se hladi dok pripremate ostatak.

Podloga

Plazma kekse usitnite u blenderu, dodajte im vanilin šećer i maslac otopljen u mikrovalnoj pećnici ili na laganoj vatri pa miješajte žlicom dok ne dobijete homogenu smjesu.

Gotovu smjesu utisnite u kalup za torte promjera 26 cm. Pomoću žlice lijepo izravnajte podlogu i ostavite u hladnjaku dok pripremate ostatak.

Krema

Vrhnje za šlag stavite 10 – 15 minuta u zamrzivač. Mikserom miješajte mascarpone sa šećerom dok ne nestanu kristali šećera. Zatim dodajte sirup od limuna i sve promiješajte.

Vrhnje za šlag izvadite iz zamrzivača i istucite u čvrsti šlag, a zatim dodajte u mascarpone i sve sjedinite.

Slaganje

Na podlogu od plazma keksa nanesite sirup od limuna, a zatim prelijte kremom od mascarponea.

Površinu zagladite paletnim nožem ili ukrasite po želji.

Ostavite u hladnjaku najmanje 2 – 3 sata.

Napomena

Naš preljev od limuna je „curio“ sa strane, ali nama je to u potpunosti odgovaralo. Ako želite imati jasno vidljiv sloj limuna, svakako dodajte želatinu.

Prije slaganja torte u kalupu, obložite stranice acetatnom folijom ili papirom za pečenje kako bi vam sa strane torta bila što ravnija.

Fotografije: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.