• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatka baština» Naše slastice»Bobići – slastica vezana za blagdan Svih svetih

Bobići – slastica vezana za blagdan Svih svetih

Mirjana Bošković Smrekar 28 lis 2017 Naše slastice Leave a comment

Talijanska slastica fave dei morti u XVIII. se stoljeću proširila Jadranom te je postala simbolična slastica koja se priprema uoči blagdana Svih svetih.

Ova slastica veže se uz blagdan Svih svetih koji se na Jadranu tradicionalno obilježavao njezinom pripremom i darivanjem. Izvorni naziv slastice je fave dei morti (bob mrtvih), a ime i podrijetlo slastica vuče iz Trsta, odakle se u XVIII. stoljeću proširila po jadranskim gradovima, gdje se tradicionalno pripremala uoči blagdana Svih svetih, u brojnim kućama i slastičarnicama.

Ovi slatki zalogajčići svojom veličinom podsjećaju na zrno boba po čemu su i dobili ime (tal. fave) koje se u prošlosti povezivalo s pogrebnim ritualima. Stari Rimljani i Egipćani vjerovali su da po poljima boba obitavaju duše pokojnika.

Slastica je poznata i pod nazivima fave dei santi, favette, bobići i bobi, a sastojci za njenu izradu vrlo su jednostavni. Osnova su bademi, šećer i bjelanjak, a arome i dodaci variraju prema željama onog tko ih izrađuje. Ova slastica izrazito je trajna te se može čuvati do 120 dana. Izrađuje se u tri boje, bijeloj, ružičastoj i smeđoj, od kojih svaka ima svoju simboliku. Bijela boja simbol je rođenja, ružičasta boja života, a smeđa boja smrti.

Fotografije: Kate Bošković

[print_link]

blagdan bobići dalmacija italija jadran naše slastice slatka baština svi sveti svjetske slastice tradicija tradicionalne slastice tradicionalni recepti 2017-10-28
Tags blagdan bobići dalmacija italija jadran naše slastice slatka baština svi sveti svjetske slastice tradicija tradicionalne slastice tradicionalni recepti

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Čokoladna torta Rose fantazija

Sljedeći članak :

Bobići

Povezani članci

Kumpanjol – blatska slastica viteškog značaja upisana u Državni zavod za intelektualno vlasništvo

Kumpanjol – blatska slastica viteškog značaja upisana u Državni zavod za intelektualno vlasništvo

Mirjana Bošković Smrekar 08 ožu 2023
Omiljena slastica iz djetinjstva slavi svoj dan: zasladite se i vi knedlama

Omiljena slastica iz djetinjstva slavi svoj dan: zasladite se i vi knedlama

Mirjana Bošković Smrekar 08 ruj 2022
Stajun od lumblije završio proglašenjem najboljih: Vela Luka prošlog je vikenda bila posebno slatka

Stajun od lumblije završio proglašenjem najboljih: Vela Luka prošlog je vikenda bila posebno slatka

Slatkopedija 06 stu 2021

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!