Slatko karnevalsko putovanje: evo koje se slastice tradicionalno spremaju diljem svijeta za najzabavniji dan

Kad već ne možemo u stvarnosti, odlučili smo putovati makar virtualno i istražiti kakvi su slatki običaji vezani za karneval u zemljama diljem svijeta.

Karneval je razdoblje prije korizme koje se obilježava diljem svijeta, uglavnom u područjima s većinskim katoličkim stanovništvom. Odlikuje se veseljem, šarenilom, maskiranjem u razne uloge ili pak mitološka bića. Priređuju se povorke maškara, kostimirani plesovi te brojne igre. Osim maski, pjesme i plesa, ovo se posebno vrijeme u godini odlikuje i brojnim slasticama.

Već smo pisali o slatkim običajima našeg podneblja kada se tradicionalno, osim krafni, fritula i kroštula, pripremaju grašnjaci, a danas vam donosimo nekoliko ideja poželite li pripremati slastice iz drugih krajeva svijeta, s obzirom na to da ćemo ove godine ipak morati preskočiti tradicionalna karnevalska slavlja.

Brazil: brigadeiros i quindim

Karneval u Rio de Janeiru jedan je od najpoznatijih na svijetu, a velike se povorke održavaju i u Sao Paulu te Salvadoru. Premda su brojni razlozi zašto privlače iznimno velik broj posjetitelja, neki od njih su zasigurno tradicionalne slastice poput brigadeiros koji se prave od kondenziranog mlijeka, kakaa u prahu, maslaca i čokoladnih posipa te quindim, popularni desert koji vuče podrijetlo iz Portugala, a pravi se uglavnom od šećera, žumanjka i mljevenog kokosa.

Italija: arancini

Najpoznatiji talijanski karneval je svakako venecijanski koji datira još iz 13. stoljeća. Poželite li unijeti dašak Italije u svoje domove, svakako se okušajte u pripremi arancina. I dok mi arancinima nazivamo ušećerenu koru naranče, u Italiji ovaj naziv nosi zanimljiva slastica od dizanog tijesta koja izgleda slično kao cinnamon rolls.

Francuska: palačinke, vafli i beignets

U Francuskoj se festival naziva Mardi Gras što znači „debeli utorak“ te se, pomalo prigodno, najčešće pripremaju palačinke, vafli te beignets, prženo pecivo slično krafnama.

Poljska: krafne, faworki i palačinke od heljde s poširanom jabukom i kruškom

Za razliku od Francuza, Poljaci imaju „debeli četvrtak“ ili Tłusty Czwartek. Tradicija uključuje uživanje u krafnama, faworki koji neodoljivo podsjećaju na kroštule te palačinkama od heljde s poširanom jabukom i kruškom.

Jamajka: kolači od đumbira

Karnevalske se proslave na ovom karipskom komadiću raja nazivaju Bacchanal. Osim glasne glazbe, šarenih kostima i parada na ulicama glavnog grada Kingstona, odlikuju se i ukusnim kolačima od đumbira.

Bez obzira na to koje će slastice ovih dana zamirisati u vašim domovima, želimo vam da i ovogodišnje, pomalo drugačije i skromnije, karnevalsko vrijeme provedete na jednako veseo i zabavan način kao i proteklih godina.

Fotografije: Kate Bošković, Pexels, Pixabay

Lorena Grubišić
Lorena Grubišić

Nakon stjecanja diplome iz odnosa s javnošću, Lorena je svoju zagrebačku adresu zamijenila raznim europskim pa je tako iskusila kakav je život u Irskoj i Španjolskoj. Danas ponovno živi u rodnom Šibeniku, a osim u putovanjima i upoznavanju drugih običaja i kultura, uživa i u pravljenju ukusnih slastica i pisanju o istima.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.