Krafne koje su osvojile Instagram: donosimo recept s detaljnim uputama koje jamče uspjeh

Janja Benić s bloga Janjolinka pripremila je vrlo vjerojatno najdetaljniji recept za krafne kojima je osvojila Instagram. Priprema traje nešto duže, ali sudeći prema reakcijama na društvenim mrežama, itekako se isplati.

Sastojci
(za 18 krafni po 50 g – nešto manje nego klasične)
  • 510 g brašna*
  • 9 g soli
  • korica jednog limuna
  • 120 g vode
  • 15 g svježeg kvasca
  • 45 g šećera
  • 150 g jaja (3 jaja srednje veličine)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica ruma (moj dodatak; nikako nemojte dodati više od toga jer vam će smjesa biti previše tekuća za količinu brašna koju imate)
  • 120 g maslaca sobne temperature
Krema s vanilijom
  • 6 žumanjaka
  • 125 g šećera
  • 60 g brašna
  • 500 g mlijeka
  • 1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 125 g vrhnja za šlag 
Čokoladna krema
  • 6 žumanjaka
  • 125 g šećera
  • 80 g glatkog brašna
  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 150 g mliječne čokolade (ili čokolade za kuhanje)
  • 1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 120 ml vrhnja za šlag
Priprema
Krafne

1. Prosijte brašno.

U brašno dodajte sol i koricu limuna.

Važno – ne stavljajte sol zajedno s kvascem jer kvasac neće aktivirati ako dođe u doticaj sa soli.

U zasebnu zdjelu stavite mlaku vodu, svježi kvasac i šećer pa promiješajte prstima da se kvasac rastopi i pustite nekoliko minuta da aktivira.

Izvažite jaja i pomiješajte ih s vodom u kojoj su kvasac i šećer pa tome svemu dodajte ekstrakt vanilije i rum.

2. Uključite mikser na nižu brzinu i ulijevajte tekuće sastojke u posudu s brašnom. Koristite kuku za miješanje tijesta.

Neka mikser radi otprilike 5 minuta ili dok se ne formira smjesa u kuglu.

Pripremite si maslac i postepeno ubacujte po ¼ maslaca.

Neka se maslac cijeli inkorporira u tijesto.

Bitno je da se tijesto ne lijepi za rub posude. Možete ga čak izvaditi iz miksera i staviti na radnu plohu i napraviti nekoliko puta slap and fold.

Jako je bitno da ne dodajete više brašna iako vam se tijesto čini mljecasto i ljepljivo. Samo mu treba vremena da se gluten dobro razradi. Možda će trebati i pola sata da dođe do toga, ali samo strpljivo, nemojte žuriti.

Kad vam se tijesto više ne lijepi po podlozi i kada postane elastično i glatko znači da je gotovo.

Pripremite si posudu koju ćete lagano pobrašniti i u to stavite tijesto.

Posudu pokrijte odgovarajućim poklopcem ili prozirnom folijom.

3. Ostavite tijesto neka se diže na toplom 2 – 3 sata (ovisno o temperaturi).

Ako imate opciju da upalite svjetlo u pećnici tada možete tijesto staviti u pećnicu da se diže.

Ja sam koristila termometar i meni u tom slučaju temperatura pećnice ide do 33 stupnjeva što je malo previše za fermentaciju. Tada otvorite vrata od pećnice kuhačom ili nečim sličnim. To će vam sigurno skratiti vrijeme prvog dizanja tijesta.

4. Kada je tijesto naraslo za duplo, premijesite ga, poklopite i stavite u hladnjak preko noći.

To je bitna stavka u procesu jer se tada formiraju okusi i tijesto će vam biti skroz prozračno i mekano.

Minimalno je da tijesto stoji 6 sati u hladnjaku, ali idealno je da stoji preko noći. Računajte s tim kad budete radili ovakve krafne. Definitivno probajte ovu drugu opciju (preko noći).

5. Sutradan izvadite tijesto iz hladnjaka, pripremite si čisti stolnjak koji ćete pobrašniti ili lim za pečenje s papirom za pečenje koji ćete također pobrašniti.

6. Oblikovanje

Pripremite si nož ili rezač za tijesto i digitalnu vagu.

Režite tijesto na komade od 50 g za manje krafne (takve radim ja i idealne su mi veličine) ili 60 – 65 g za klasičnu veličinu krafni (ali tada nećete imati 18 krafni kako je navedeno na početku ovog recepta).

Vrtite tijesto o radnu podlogu i formirajte kuglicu koju ćete potom staviti na pobrašnjen stolnjak. Bitno je da vam je gornja površina kuglice glatka.

Kad ste oblikovali svu količinu tijesta prekrijte kuglice s drugim limom koji je preokrenut naopako ili pobrašnite ih lagano i prekrijte ih s prozirnom folijom. Bolja je prva opcija (isprobano oboje). 

Ako želite opet ubrzati vrijeme dizanja krafni, ponovite opisano iz koraka broj 3, ali tada planirajte staviti oblikovano tijesto za krafne na lim koji stane u pećnicu.

Ima jedan trik koji sam naučila, a to je da tijesto za krafne mora biti promjera između 7 i 8 cm kad je spremno za pečenje. Kad je oblikovano bit će oko 5 cm.

Nikako nemojte pustiti da bude više od 8 cm jer je onda već prekasno.

7. Pečenje

Ukolio pržite krafne u loncu, idealno je da imate termometar, temperatura za krafne je maksimalno 180°C.

Ako imate fritezu onda nemate brige s temperaturom, samo uključite fritezu na tu temperaturu.

Ubacite tijesto u zagrijano ulje tako da je gornja strana sada dolje (ona strana koja je bila na stolnjaku dok se tijesto dizalo će biti gore).

Pecite 2 minute sa svake strane, a prve 2 minute posudu/fritezu poklopite kako biste dobili lijepu bijelu crtu na sredini.

8. Što se tiče šećera, do sada bih uvijek uvaljala krafne u caster šećer dok su još tople, ali čini mi se da otkad je Brexit nastupio da će nam caster biti teško dostupan. Nakon što sam ga tjedan dana tražila po svim dućanima, pomirila sam se s tim.

Ili zanemarite ili uvaljate u običan kristal šećer, idealno ako nađete neki sitniji.

9. Punjenja

Krafne režite na bijeloj crti tako da pomoću nožića ili nožica napravite jednu rupu pa ih pomoću dresir vrećice punite kremom ili džemom. Ja ih punim tako da krafna stoji okomito.

Krema s vanilijom

Miksajte žumanjke i šećer dok ne poblijede te umiješajte brašno.

Stavite mlijeko u posudu za kuhanje i zagrijte ga neka lagano zavrije.

Vruće mlijeko pomiješajte sa smjesom od jaja i brašna tako da ga izlijete polako kroz cjedilo.

Stavite cijelu smjesu u čistu posudu i vratite na laganu vatru.

Neprestano miješajte dok ne postane gusta i glatka smjesa. Kada se smjesa počne sjajiti tada je gotova.

Maknite s vatre i dodajte ekstrakt vanilije, ukoliko možda koristite mahunu vanilije nju ćete kuhati s mlijekom od samog početka, a izvaditi ćete ju kad je krema gotova i prije nego ide u hladnjak.

Stavite kremu u zdjelu, pokrijte je prozirnom folijom tako da ista direktno prijanja na kremu, ne dopuštajući da zrak uđe (ne želimo da se stvori korica na vrhu kreme).

Stavite u hladnjak da se potpuno ohladi.

Nakon što se krema ohladila, miksajte slatko vrhnje u šlag.

Slastičarsku kremu miksajte u zasebnoj zdjeli kako bi postala glatka.

Koristeći špatulu lagano umiješajte tučeno vrhnje u kremu. Uz pomoć dresir vrećice (ili obične vrećice kojoj ste nožicama odrezali vrh) punite krafne.

Čokoladna krema

Miksajte žumanjke i šećer dok ne poblijede te umiješajte brašno.

Stavite mlijeko u posudu za kuhanje zajedno s narezanom čokoladom, neka se čokolada rastapa i sve zajedno neka lagano zavrije.

Vruće mlijeko s čokoladom pomiješajte sa smjesom od jaja i brašna tako da ga izlijete polako kroz cjedilo dok mikser radi.

Stavite cijelu smjesu u čistu posudu i vratite na laganu vatru.

Neprestano miješajte dok ne postane gusta i glatka smjesa. Kada se smjesa počne sjajiti tada je gotova.

Maknite s vatre i dodajte ekstrakt vanilije, ukoliko možda koristite mahunu vanilije nju ćete kuhati s mlijekom od samog početka, a izvaditi ćete ju kad je krema gotova i prije nego ide u hladnjak.

Stavite kremu u zdjelu, pokrijte je prozirnom folijom tako da ista direktno prijanja na kremu, ne dopuštajući da zrak uđe (ne želimo da se stvori korica na vrhu kreme).

Stavite u hladnjak da se potpuno ohladi.

Nakon što se krema ohladila, miksajte slatko vrhnje u šlag.

Čokoladnu kremu miksajte u zasebnoj zdjeli kako bi postala glatka.

Koristeći špatulu lagano umiješajte tučeno vrhnje u kremu.

Punite istim načinom kao i gore navedenom kremom.

Napomena

Za brašno: oni kažu da u recept ide „strong bread flour“ i ja sam isprobala krafne s takvim brašnom, ali meni su puuuuno bolje s namjenskim brašnom. Vi možete probati i s Manitobom ili nekim sličnim brašnom ako želite.

Fotografije: Janjolinka

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.