Slatka čarolija: Milena Slavnić je okupila blogere i priredila preslatku blagdansku kuharicu

Bosansko-hercegovačka blogerica Milena Slavnić za ove je blagdane pripremila pravi slatki dar – posebnu blagdansku PDF kuharicu Slatka čarolija u kojoj sudjeluje 25 blogera.

Recepti čak 25 blogera iz nekoliko zemalja u susjedstvu pronašli su svoje mjesto u najnovijoj slatkoj PDF kuharici nazvanoj Slatka čarolija. Prigodni je to blagdanski projekt bosansko-hercegovačke blogerice Milene Savić, autorice bloga My Mili Cake. Naime, ona je uočila svojevrsne razlike u blagdanskim običajima između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije i odlučila pripremiti kuharicu koja će ujediniti te razlike i ponuditi čitateljima i tradicionalne i moderne recepte, i one otprije poznate pratiteljima određenih blogera, ali i neke sasvim nove.

U kuharici se tako može naći trideset i šest recepata koje potpisuje 25 blogera, među kojima su i naši suradnici: Mirjana Šmit, Anamarija Habuš, Darko Debić, Inga i Lili Bašić, Alica Bjeli Duduković, Natalija Milodanović i Ana Prša.

Sve o tomu kako je izgledala priprema ove kuharice, zašto se u njoj nalazi baš 36 recepata, ali i koji je njezin omiljeni blagdanski recept za naš je portal ispričala autorica ovog slatkog projekta.

Prošli ste tjedan podijelili PDF kuharicu Slatka čarolija u kojoj ste okupili 25 svojih kolega blogera. Kako ste došli na ideju stvaranja ove prigodne kuharice?

Ideja za kuharicu je nastala prije nekoliko mjeseci, nakon formiranja moje prve e-kuharice i otkrivanja svih tehničkih strana formatiranja PDF sadržaja ovog tipa. Zamisao je bila da to bude zbirka blagdanskih slastica iz različitih krajeva regije (i šire), spoj tradicionalnih i suvremenih slatkiša. Prateći kulinarske radove na društvenim mrežama, primijetila sam da se u Hrvatskoj za božićne i novogodišnje blagdane više pripremaju sitni, suhi kolači, a u Srbiji i kod nas, u ovom dijelu BiH su zastupljenije torte, dok su slatka peciva u zimskom blagdanskom periodu zastupljena u svim krajevima. Željela sam jedan miks svih tih recepata, a samim tim i grupu kulinarskih blogera koja će to predstaviti na najbolji način.

Je li bilo teško odabrati koga ćete od kolega blogera pozvati da vam se pridruži u stvaranju ove slatke blagdanske čarolije? Tko od kolega blogera vam se pridružio u ovom slatkom projektu?

S obzirom na nesvakidašnje okolnosti i situaciju s virusom, kao i već postojeće obveze kolega,  nisam bila sigurna koliko će njih prihvatiti poziv i cijelu ideju, ali sam zaista prijatno iznenađena odazivom, pozitivnim reakcijama i njihovim zalaganjem. To su ljudi čije recepte rado isprobavam i u čiji rad i prezentacije imam apsolutno povjerenje. Dragi kolege kojima dugujem zahvalnost za izradu ove kuharice su: Anja Križanić (@anja_foodelicious), Mirjana Šmit (@od.slatkoga.sladje), Jasna Majić (@jasna1069), Anamarija Habuš (@tigerlilly47), Darko Debić (@samo_jedan_griz), Ines Šaronić (@inessaronic), Inga i Lili Bašić (@feeding_art), Alica Bjeli Duduković (@okruglica79), Snežana Marjanović (@sneza_marjanovic), Vukica Mijić (@vukica5), Natalija Milodanović (@natalija_mysticcakes), Tanja i Branimir Kovač (@recepttura), Smilja Strajinić (@smikis_corner), Ivana Šteković (@ivaninakuhinja), Svetlana Đukanovi (@vikend_kuvarica), Tanja Bašić Knežević (@tb_tanja), Jelena Dosković (@jelenadoskovic), Julia Radojević (@slatkadomacica), Suzana Golubović (@pekaricasuzyca), Nataša Pantelić (@mojaslatkakuhinja), Selena Konić (@my.magic.cuisine), Aleksandra Zobić  (@zdravo_ja_sam_aleksandra), Ana Prša (@plavatacna) i Lidija Đurić (@moje_djakonije).

Blogera je 25, ali recepata i više. Na koji ste način birali recepte i kakvi se sve recepti mogu naći u ovoj kuharici? Čiji su recepti najzastupljeniji u kuharici?

Broj blogera i recepata nije bio fiksan, ali je bio donekle ograničen „težinom“ dokumenta. Kako je format prvenstveno prilagođen mobilnim uređejima, vodila sam računa i o tomu da težina samog dokumenta ne bude preteška, do cca 10 MB, tako da je i to jedan od razloga zašto smo se zaustavili na 36 recepata. Kao što sam već napomenula, željela sam miks tradicionalnih i suvremenih blagdanskih recepata iz različitih krajeva regije (a i dalje). Recepti su sortirani u nekoliko grupa: keksi i sitni kolači; peciva; kremasti kolači i torte. Vodili smo računa da budu zastupljeni svi ukusi. U zajedničkoj grupi sam ažurirala podatke o pristiglim receptima, tako da su svi sudionici imali uvid što je uvršteno u kuharicu i svatko je mogao ponuditi svoj prijedlog, a potom smo zajednički odlučili o listi, kao i o ostalim detaljima. Sve je bilo na dobrovoljnoj bazi i bez obaveza oko pripreme baš neke određene slastice. Kada su svi sudionici poslali svoje prijedloge, vidjela sam što po mom mišljenju nedostaje, bilo da su to neke tradicionalne božićne slastice, ili po nekoj određenoj namirnici ili vrsti koja nije uvrštena, i to sam popunila svojim receptima, tako da su, iz tog razloga, oni i najzastupljeniji.

Prelistavanjem kuharice vidjeli smo da su u nju uvršteni i neki raniji recepti (od prije dostupni na blogovima, a neki i na našem portalu). Jesu li u kuharicu dostupni i neki recepti koji su tek sada ugledali svjetlo dana?

Kuharicu sam zamislila kao zbirku blagdanskih recepata, objedinjenih na jednom mjestu, čime bi čitaocima (i pratiocima) bila olakšana pretraga istih. Uvjet nije bio da to budu novi, neobjavljeni recepti. Najzastupljeniji su oni iz kategorije „najdražih blagdanskih“ svakog od sudionika. Mada, ima i recepata koji su po prvi put obajvljeni u ovoj kuharici.

Biste li recepte u kuharici opisali kao zahtjevne ili kao one koje mogu pripremiti i potpuni početnici?

U kuharici ima i jednostavnih recepata koje mogu pripremiti i potpuni početnici, ali i onih zahtjevnijih za koje je potrebno izdvojiti više vremena i koji zahtijevaju veće umijeće.

I za kraj, možete li izdvojiti vaš omiljeni blagdanski recept?

U kategoriji keksića, to je recept za medenjake. Oni su tradicionalni u mojoj porodici svake godine u ovo vrijeme i uvijek izmame najviše osmijeha i radosti, posebno najmlađima. A u kategoriji torti  i kremastih kolača, najčešće radim recepte s malinama, mojim omiljenim voćem.

Fotografije: My Mili Cake

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.