Sladoled od lavande i jogurta

Često nepravedno zapostavljena u pripremi slastica, lavanda kao sastojak može itekako iznenaditi – kao u ovom receptu za sladoled od lavande koji potpisuje Katarina Paoletić.

Sastojci
Dio od lavande
  • 300 ml mlijeka
  • 300 ml vrhnja za šlag (nikako ne biljno)
  • 300 ml kondenziranog mlijeka
  • 3 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 2 žlice cvjetića lavande
  • +ljubičasta jestiva boja (može i bez)
Dio od jogurta
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 200 g grčkog jogurta
  • 3 vanilin šećer
Priprema
Dio od lavande

žumanjke sa šećerom. Kada smjesa od mlijeka provrije, dodajte jedan dio u žumanjke kako biste spriječili da se zgrušaju, a onda i ostali dio. Zatim sve opet stavite na slabu vatru i miješajte desetak minuta (odnosno dok se krema dovoljno zgusne). Ostavite da se hladi u zamrzivaču.

Ono što je ključno jest „bućkati“ smjesu. Ovo se odnosi na otvaranje zamrzivača svakih sat vremena i miješanje smjese dok ponovno ne postane potpuno glatka kako biste izbjegli kristaliće leda u sladoledu.

Dio od jogurta

Sve sastojke sjednite te stavite na vatru tek toliko da se šećer rastopi. Postupak hlađenja ponovite kao i kod sladoleda od lavande.

Spajanje

Kada se je sladoled dovoljno ohladio, ali ne i potpuno zamrznuo sjednite ta dva okusa zajedno. Možete ih pomiješati (malo jedan, malo drugi i tako dok ne potrošite smjese) ili ravnomjerno rasporediti (prvo lavanda, onda jogurt) ili kako vas je volja.

Stavite sladoled natrag u zamrzivač. Prije konzumacije, sladoled ostavite barem 15 minuta na sobnoj temperaturi.

Fotografije: Katarina Paoletić

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.