Ususret najslađem danu, donosimo podatke o proizvodnji i prodaji čokolade u Hrvatskoj

Sutra obilježavamo jedan od najslađih dana u godini pa vam ususret tom danu, donosimo podatke o proizvodnji i prodaji čokolade i čokoladnih proizvoda u Hrvatskoj.

Mnogima omiljena slastica – čokolada, sutra slavi svoj dan, a mi smo tim povodom odlučili saznati podatke o proizvodnji i porodaji čokolade u Hrvatskoj.

Prema podacima koje smo dobili od Državnog zavoda za statistiku tijekom 2018. u Hrvatskoj je proizvedeno 7.170 tona čokoladni blokova, tabla i prutića (isključujući punjene; s dodacima žitarica, voća ili orašastih plodova);  5.007 tona čokoladnih blokova, tabla i prutića s dodacima žitarica, voća ili orašastih plodova (isključujući punjenih36 tona čokolada (isključujući sa sadržajem alkohola, u blokovima, tablama ili prutićima); 3.427 tona čokoladni blokova – tabla i prutići koji sadrže jezgru (uključujući s kremom, likerom ili voćnom pastom) te 2.602 tone punjenih čokoladnih proizvoda (isključujući čokoladne blokove, table ili prutiće, čokoladne kekse..). Najviše je pak proizvedeno slatkih keksa; vafli i oblati, potpuno ili djelomično prevučenih ili prekrivenih čokoladom – čak 15.631 tona, dok su ostali proizvodi od čokolade proizvedeni u značajno manjoj količini.

Upravo su slatki keksi ostvarili i najveću prodaju od ukupno 10.652 tone u vrijednosti od 198.360 kuna. Slijede čokoladni blokovi, table i prutići (isključujući punjene; s dodacima žitarica, voća ili orašastih plodova) s ukupno prodanih 3.531 tone u iznosu od 118.544 kune. Tek nešto manje od sto tisuća kuna (99.665 kn) iznosi vrijednost prodaje 2.579 tona čokoladnih blokova, tabla i prutića s dodacima žitarica, voća ili orašastih plodova (isključujući punjenja). Značajniju vrijednost prodanih proizvoda su ostvarili još punjeni čokoladni proizvodi (isključujući čokoladne blokove, table ili prutiće, čokoladne kekse…) – ukupno je prodano 1.377 tona u vrijednosti od 60.302 kuna te čokoladni blokovi; table i prutići koji sadrže jezgru (uključujući s kremom, likerom ili voćnom pastom) s prodanih 1.384 tona u vrijednosti 46.819 kuna. Ostale količine prodanih proizvoda značajno su ispod tisuću tona te ispod 10.000 vrijednosti prodanih proizvoda.

Kad je pak razlika u mjesečnoj proizvodnji čokoladnih proizvoda u Hrvatskoj između 2018. i 2019., porast proizvodnje zabilježen je u proizvodnji čokoladnih blokova, tabla i prutića s dodacima žitarica voća ili orašastih plodova (isključujući punjene, čokolade kekse) čija je proizvodnja s 4.615 narasla na 4.944 tona mjesečno; zatim čokoladnih blokovi; tabli i prutića koji sadrže jezgru (uključujući s kremom, likerom ili voćnom pastom, isključujući čokoladne kekse) čija je proizvodnja porasla s 3.473 na 3.816 tona mjesečno te punjeni čokoladni proizvodi (isključujući čokoladne blokove, table ili prutiće, čokoladne kekse i čokolade) čija je proizvodnja narasla s 2.601 na 2.703 tone mjesečno. S proizvedenih 350 tona mjesečno u 2019. umjesto 291 tonu mjesečno u 2018. porast proizvodnje zabilježile su i čokolade i ostali pripravci koji sadrže kakao, u blokovima, tablama i prutićima >2 kg ili u tekućem stanju, pasti, prahu, granulama ili u drugim oblicima, u rasutom stanju,u posudama ili pakiranjima, kao i čokoladni proizvodi (isključujući punjene, čokoladne blokove, table ili putiće, čokoladne kekse, čokolade) čija je mjesečna proizvodnja u 2019. iznosila 347 tona umjesto one od 220 tona u 2018. godini. Porast je još zabilježila proizvodnja bijele čokolade – u 2019. mjesečno je proizvedeno 302 tone, a godinu prije 247 tona. U ostalim je proizvodnim kategorijama zabilježen manji pad proizvodnje.

Važno je na kraju napomenuti kako iz DZS-a navode kako se ovi podaci o mjesečno proizvodnji “odnose na Mjesečno istraživanje industrije (IND-1/KPS/M) u kojem se prikupljaju podaci za poduzeća i obrtnike (pravne osobe s 20 i više zaposlenih).  Podaci za ovo istraživanje prikupljaju se isključivo za izradu indeksa industrijske proizvodnje i stoga se podaci o količinama ovdje trebaju koristiti okvirno, jer se stvarne količine dobivaju u godišnjem istraživanju industrije IND-21/PRODCOM-a, te ih treba koristiti kao stvarne podatke o količinama industrijske proizvodnje, i uglavnom su različiti od podataka iz IND-1/KPS/M.” 

Izvor: Državni zavod za statistiku

Fotografija: Unsplash

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.