Rješenje je tu: evo čime zamijeniti kukuruzni škrob u receptima

Često se u receptima na listi sastojaka nađe kukuruzni škrob. Ukoliko ga nemate pri ruci, ne brinite. U nastavku donosimo popis nekih adekvatnih zamjena.

Kukuruzni škrob ili kukuruzno brašno (kod nas poznato i pod trgovačkim nazivom gustin) spada u skupinu prehrambenih aditiva. Dobiva se iz zrna kukuruza, a u slastičarstvu se koristi se u svrhu zgušnjavanja. Vrlo je jednostavan za upotrebu, no ako ga ne posjedujete može se lako zamijeniti.

Pšenično brašno se dobiva iz pšenice koja se melje u fini prah. Budući da, za razliku od kukuruznog škroba, pšenično brašno sadrži bjelančevine i vlakna potrebna je veća količina kako pšeničnog brašna kako bi se postigao isti efekt. Preporuka je koristiti duplo više pšeničnog brašna od kukuruznog škroba, što znači ako je u receptu navedena jedna žlica kukuruznog škroba, pšeničnog brašna je potrebno staviti dvije žlice. Ukoliko se koriste smeđe i integralno brašno količinu je potrebno dodatno povećati budući da oni sadrže više vlakana od bijelog brašna. Prilikom zgušnjavanja sa pšeničnim brašnom preporučuje se pomiješati ga s malo hladne vode kako bi se spriječilo stvaranje grudica prilikom dodavanja u smjesu. Prilikom zamjene potrebno je obratiti pažnju da pšenično brašno sadrži gluten stoga nije pogodno za upotrebu osobama s intolerancijom glutena.

Krumpirov škrob se dobiva drobljenjem krumpira kako bi se oslobodio škrob koji se zatim suši u prah. Zamjena se provodi u omjeru 1:1, dakle ukoliko je u receptu navedena jedna žlica kukuruznog škroba, potrebno je upotrijebiti jednu žlicu krumpirovog škroba. Budući da ne sadrži gluten, dobra je alternativa za osobe s intolerancijom glutena, ali sadrži puno ugljikohidrata, a vrlo malo masti ili proteina.

Tapioka brašno je prerađevina iz kasave, korijenskog povrća koji se uzgaja u cijeloj Južnoj Americi, ali je u posljednje vrijeme dostupno u Hrvatskoj, u specijaliziranim trgovinama hrane. Dobiva se mljevenjem korijena kasave u pulpu i filtriranjem tekućine bogate škrobom koja se zatim suši. Kao i krumpirov škrob, ni tapioka brašno ne sadrži gluten, što ga čini pogodnim za upotrebu kod osoba s intolerancijom na gluten. Omjer za zamjenu je 1:2, što znači da ako je u receptu navedena jedna žlica kukuruznog škroba, potrebno je staviti dvije žlice tapioka brašna.

Rižino brašno se dobiva sitnim mljevenjem riže. Još je jedna od alternativa kukuruznom škrobu koja ne sadrži gluten. Budući da je pri miješanju s vodom bezbojno može biti vrlo korisno pri zgušnjavanju bistrih tekućina. Kao i većina zamjena koristi se u omjeru 1:2, dakle jedna žlica kukuruznog škroba zamjenjuje se s dvije žlice rižinog brašna.

Mljevene sjemenke lana mogu zamijeniti kukuruzni škrob, no njihova je konzistencija krupnija što znači da upotrebom ove zamjene nećete dobiti glatku teksturu. Također, za razliku od drugih zamjena, pri korištenju ove zamjene omjer je 2:1, što znači da je potrebno upotrijebiti duplo manje mljevenih sjemenki. Ukoliko je u receptu navedena jedna žlica kukuruznog škroba, potrebno je upotrijebiti pola žlice mljevenih lanenih sjemenki.

Fotografije: Mirjana Bošković Smrekar, Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.