Red velvet je slastica kao stvorena za nadolazeći mjesec zaljubljenih

Stiže nam mjesec zaljubljenih pa je pravo vrijeme da počnemo pripremati i prigodne slastice poput ovog red velvet kuglofa čiji recept potpisuje Tihana Lohinski s bloga Strawberry Soup.

Sastojci
Biskvit
  • 250 g brašna
  • 2 žlice kakao praha
  • ½ žličice soli
  • 250 ml jogurta
  • crvena prehrambena boja ili ekstrakt jagode ili maline (isto onaj koji ostavlja boju)
  • 115 g maslaca
  • 180 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 jaja
  • 1 žličica soda bikarbone + 1 žličica alkoholnog octa
Krema
  • 250 g krem sira
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • sok od pola limuna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
Gornja krema
  • 250 grama krem sira
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 30 grama šećera u prahu
Priprema
Biskvit

U jednoj posudi pomiješajte brašno, kakao i sol.

U drugoj posudi pomiješajte jogurt i ekstrakt jagode ili crvenu prehrambenu boju.

Mikserom izradite maslac i šećer. Dodajte vaniliju pa jedno po jedno jaje (nakon dodavanja svakog jaja miksajte smjesu). Kada dobijete jednoličnu smjesu, naizmjence joj dodajte dio obojane smjese, dio brašna s kakaom i tako dok ne potrošite sve sastojke.

Sodu bikarbonu pomiješajte s octom i pustite da se zapjeni pa dodajte smjesi za biskvit i izmiješajte.

Krema

Pomiješajte sve sastojke (sir, šećer, jaje, limun i vaniliju) mikserom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Slaganje

Kalup za kuglof namažite maslacem pa ravnomjerno pospite brašnom. U kalup najprije stavite polovicu smjese za biskvit. Na nju dodajte kremu od sira, pa na nju ostatak smjese za biskvit.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 50-60 minuta. Provjerite je li kolač gotov tako što ćete u njega ubosti čačkalicu: ako ona izađe čista, kolač je pečen, a ako na čačkalici ostane mokri trag smjese, pecite ga još.

Pustite da se kuglof potpuno ohladi, a zatim ga prevrnite na tanjur.

Napravite kremu od sira i vrhnja za šlag pa njome dekorirajte kuglof. Ukrasite po želji, režite i poslužite.

Napomena

Jako je važno da kalup za kuglof namažete maslacem i pospete brašnom prije nego što u njega ulijete smjesu za biskvit. Također je jako važno da se kuglof potpuno ohladi prije nego što ga prebacujete na tanjur. Ako ne bude skroz ohlađen, postoji opasnost da se raspadne prilikom prebacivanja, a to nitko ne želi.

Fotografije: Strawberry soup

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.