Slatki okusi Istre: istarskom medu nacionalna oznaka izvornosti

Istarski je med postao nositelj nacionalne oznake izvornosti, kako u Hrvatskoj, tako i u Sloveniji.

Kvaliteta istarskog meda potvrđena je nacionalnom oznakom izvornosti, kako u Hrvatskoj, tako i u Sloveniji, a idući korak je postupak njegova kandidiranja za europsku oznaku izvornosti, prenosi Glas Istre. Podnositelj zahtjeva za zaštitu istarskog meda bila je, u ime svih pčelara, pčelarska udruga Lipa iz Pazina, a pod tim je nazivom zaštićeno sedam vrsta meda: uniflorni od bagrema, kadulje, kestena, lipe i vrijeska te dva multiflorna: cvjetni med, i bjelogorični medljikovac.

Oznaka izvornosti, čije je rješenje stiglo iz Ministarstva poljoprivrede, osigurava institucionalnu kontrolu visoke kvalitete te zaštitu od krivotvorina. Predsjednik pčelarske udruge Lipa Ranko Anđelini je u razgovoru za Glas Istre istaknuo da „preko te zaštite mi sada možemo dokazati da je naš med iz Istre i da je vrhunske kvalitete, što su nam dosad kupci mogli samo vjerovati na riječ.“

Naziv istarski med može dobiti samo onaj med čiji se kompletan proces proizvodnje odvija na području Istarske županije, zatim na području grada Opatije te općina Lovran, Mošćenička Draga i Matulji, otoka Cresa i Lošinja te okolnih manjih otoka i slovenskih istarskih općina Kopar, Izola, Piran i Ankaran.

U Istri djeluje oko 420 pčelara koji godišnje proizvedu od 250 do 300 tona meda, čija se kvaliteta redovito potvrđuje na regionalnim, nacionalnim i međunarodnim specijaliziranim izložbama i ocjenjivanjima, zbog čega je izuzetno cijenjen među kupcima.

Izvor: Glas Istre

Fotografija: Pixabay

Lorena Grubišić
Lorena Grubišić

Nakon stjecanja diplome iz odnosa s javnošću, Lorena je svoju zagrebačku adresu zamijenila raznim europskim pa je tako iskusila kakav je život u Irskoj i Španjolskoj. Danas ponovno živi u rodnom Šibeniku, a osim u putovanjima i upoznavanju drugih običaja i kultura, uživa i u pravljenju ukusnih slastica i pisanju o istima.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.