Proljetni keksići za vesele blagdane: uživajte u pripremi preslatkih zečića

Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup jako voli kombinaciju maka i limuna, a više ste puta pokazali da tu kombinaciju volite i vi – stoga smo sigurni da će vas osvojiti i ovi keksići.

Sastojci
Tijesto
  • 180 g brašna
  • 50 g šećera u prahu
  • 20 g mljevenog maka
  • naribana korica pola neprskanog limuna
  • 100 g maslaca
  • 1 razmućeno jaje
Lemon curd
  • 3 žumanjka
  • 125 ml iscijeđenog soka od limuna
  • naribana korica pola limuna
  • 50 grama šećera
  • 30 grama maslaca
I još
  • šećer u prahu (za posipanje)
Priprema
Keksići

Pomiješajte brašno, šećer u prahu, mljeveni mak i koricu limuna. Najbolje je da sve promiješate pjenjačom kako bi se sastojci ravnomjerno rasporedili i kako se ne bi stvorile grudice od šećera u prahu. Šećer i brašno možete i prosijati ako želite.

Hladni maslac narežite na komadiće pa ga dodajte brašnu i prstima izradite mrvičastu smjesu.

U sredini smjese napravite rupu pa u nju stavite jaje koje ste prethodno razmutili vilicom. Umijesite prhko tijesto tako da se sastojci povežu. Nemojte mijesiti predugo.

Dobiveno tijesto zamotajte u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak na barem sat vremena (može i duže!).

Lemon curd

U jednom loncu pomiješajte žumanjke, sok od limuna, koricu limuna i šećer. Promiješajte pjenjačom.

Sve stavite kuhati na pari gotovo neprestano miješajući. Miješajte dok se krema ne počne zgušnjavati. To će potrajati 10-15 minuta, zato budite strpljivi.

Kremu malo ohladite, ali ne do kraja pa joj dodajte maslac i dobro promiješajte dok se maslac ne otopi. Zatim kremu procijedite kroz gustu cjediljku da bude glatka. Ako nema vidljivih grudica, kremu i ne morate cijediti.

Lemon curd ohladite (kako se krema bude hladila, stisnut će se dodatno pa ćete ju moći lijepo mazati na keksiće).

Slaganje

Dobro ohlađeno tijesto razvaljajte. Pazite da ne razvaljate predebelo tijesto jer će se keksići lijepiti jedan na drugog. Ako je tijesto predebelo, i keks će u konačnici biti predebeo, a ne fini prhak i tanak.

Iz razvaljanog tijesta režite kekse željenih oblika, ovisno o tome kakav kalup imate. Ja sam rezala kalupom u obliku uskrsnog jaja, a iz gornjih keksa sam još izrezala dio manjim kalupom u obliku zečića i ovce.

Kekse pecite 8-10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pecite ih na papiru za pečenje.

Pustite da se i keksi i krema potpuno ohlade. Dobro bi bilo da se krema stigne ohladiti preko noći u hladnjaku jer će se tako najbolje stisnuti pa ćete ju lijepo moći mazati bez da iscuri iz keksića. 🙂

Na gornje dijelove keksa pospite šećer u prahu, a donje dijelove namažite pripremljenom kremom od limuna. Možete koristiti i neki pekmez po želji ako vam je to draže. Zatim na kremu stavite gornji dio keksa i poslužite!

Fotografije: Strawberry soup

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.