Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup jako voli kombinaciju maka i limuna, a više ste puta pokazali da tu kombinaciju volite i vi – stoga smo sigurni da će vas osvojiti i ovi keksići.
Sastojci
Tijesto
- 180 g brašna
- 50 g šećera u prahu
- 20 g mljevenog maka
- naribana korica pola neprskanog limuna
- 100 g maslaca
- 1 razmućeno jaje
Lemon curd
- 3 žumanjka
- 125 ml iscijeđenog soka od limuna
- naribana korica pola limuna
- 50 grama šećera
- 30 grama maslaca
I još
- šećer u prahu (za posipanje)
![](https://www.slatkopedija.hr/wp-content/uploads/2021/03/uskrsni_keksi_2-800x534.jpg)
Priprema
Keksići
Pomiješajte brašno, šećer u prahu, mljeveni mak i koricu limuna. Najbolje je da sve promiješate pjenjačom kako bi se sastojci ravnomjerno rasporedili i kako se ne bi stvorile grudice od šećera u prahu. Šećer i brašno možete i prosijati ako želite.
Hladni maslac narežite na komadiće pa ga dodajte brašnu i prstima izradite mrvičastu smjesu.
U sredini smjese napravite rupu pa u nju stavite jaje koje ste prethodno razmutili vilicom. Umijesite prhko tijesto tako da se sastojci povežu. Nemojte mijesiti predugo.
Dobiveno tijesto zamotajte u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak na barem sat vremena (može i duže!).
Lemon curd
U jednom loncu pomiješajte žumanjke, sok od limuna, koricu limuna i šećer. Promiješajte pjenjačom.
Sve stavite kuhati na pari gotovo neprestano miješajući. Miješajte dok se krema ne počne zgušnjavati. To će potrajati 10-15 minuta, zato budite strpljivi.
Kremu malo ohladite, ali ne do kraja pa joj dodajte maslac i dobro promiješajte dok se maslac ne otopi. Zatim kremu procijedite kroz gustu cjediljku da bude glatka. Ako nema vidljivih grudica, kremu i ne morate cijediti.
Lemon curd ohladite (kako se krema bude hladila, stisnut će se dodatno pa ćete ju moći lijepo mazati na keksiće).
![](https://www.slatkopedija.hr/wp-content/uploads/2021/03/uskrsni_keksi_1-533x800.jpg)
Slaganje
Dobro ohlađeno tijesto razvaljajte. Pazite da ne razvaljate predebelo tijesto jer će se keksići lijepiti jedan na drugog. Ako je tijesto predebelo, i keks će u konačnici biti predebeo, a ne fini prhak i tanak.
Iz razvaljanog tijesta režite kekse željenih oblika, ovisno o tome kakav kalup imate. Ja sam rezala kalupom u obliku uskrsnog jaja, a iz gornjih keksa sam još izrezala dio manjim kalupom u obliku zečića i ovce.
Kekse pecite 8-10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pecite ih na papiru za pečenje.
Pustite da se i keksi i krema potpuno ohlade. Dobro bi bilo da se krema stigne ohladiti preko noći u hladnjaku jer će se tako najbolje stisnuti pa ćete ju lijepo moći mazati bez da iscuri iz keksića. 🙂
Na gornje dijelove keksa pospite šećer u prahu, a donje dijelove namažite pripremljenom kremom od limuna. Možete koristiti i neki pekmez po želji ako vam je to draže. Zatim na kremu stavite gornji dio keksa i poslužite!
Fotografije: Strawberry soup