Isprobajte nešto drugačiju Pavlovu: krema od bosiljka daje poseban ton

Ivana i Dajana su sestre koje vode blog The Wonderlust Sisters , a s nama danas dijele svoj prvi recept – našim čitateljima predstavit će se s ponešto drugačijom Pavlovom: onom s jagodama, malinama i kremom od bosiljka.

Sastojci
Meringa
  • 4 bjelanjka 
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 žlica alkoholnog octa 
  • 1 žlica škrobnog brašna (gustina)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije 
  • ½ mahune vanilije, sjemenke (ili 1 žlica ekstrakta vanilije) 
Krema od bosiljka
  • 500 ml mlijeka
  • ½ mahune vanilije ili 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 15-20 listova bosiljka
  • 50 g škrobnog brašna  (gustin)
  • 100 g šećera
  • 4 žumanjka
  • 100 ml vrhnja za šlag 
I još
  • 400 ml šlag 
  • 500 g jagoda i malina 
  • oko 10 listova bosiljka
  • malo meda ili javorovog sirupa
Priprema
Meringa

Zagrijte pećnicu na 200°C.

Olovkom iscrtajte podlogu kalupa za tortu na papiru za pečenje.

Ručnim mikserom umutite 4 bjelanjaka od jaja dok ne postanu čvrsti, zatim dodajte 200 g šećera, malo po malo, dok smjesa ne postane sjajna.

Umutite 1 žlicu alkoholnog octa, 1 žlicu škrobnog brašna, 1 žlicu ekstrakta vanilije ili sjemenke vanilije.

Namažite smjesu unutar iscrtanog kruga, stvarajući „rupu“ u sredini, tako da stranice budu malo više od sredine.

Prije nego što stavite meringu u pećnicu, smanjite temperaturu na 120°C i pecite 90 minuta.

Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi nekoliko sati ili preko noći.

Krema od bosiljka

Za kremu odvojite 100 ml od ukupne količine mlijeka. Ostatak mlijeka zajedno sa sjemenkama  vanilije (ekstraktom) i listovima bosiljka stavite u blender i blendajte dok ne dobijete zeleno mlijeko. Prebacite u zdjelu za kuhanje i zagrijte do vrenja.

Pomiješajte škrob, šećer i žumanjke s ostatkom mlijeka (100 ml) i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Kad zeleno mlijeko zavrije, ulijte smjesu od jaja i brzo miješajte pjenjačom kako bi izbjegli stvaranje grudica. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok ne dobijete gustoću pudinga.

Prebacite vruću kremu u drugu posudu i prekrijte prozirnom folijom tako da folija dodiruje površinu kreme. Ohladite.

Izmiksajte 100 ml vrhnja za šlag i dodajte u ohlađenu kremu.

Slaganje

Na vrh meringe stavite kremu od bosiljka, prekrijte ostatkom šlaga, voćem i bosiljkom i prelijte s malo javorovog sirupa ili meda.

Hladiti u hladnjaku nekoliko sati prije posluživanja.

Fotografije: The Wanderlust Sisters

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.