Prizivamo snježnu bajku ovim divnim zimskim kolačem

Možda nema snijega vani, ali na našem portalu je danas itekako pao preko ovog čarobnog zimskog kolača sa sušenim voćem koji nam stiže s bloga Feeding Art autorica Inge i Lily Bašić.

Sastojci
(za kalup za tortu ᴓ 24 cm)
Tijesto
  • 180 g miješanog suhog voća (npr. smokve, datulje, šljive, marelice, jabuke, brusnice i sl.)
  • 100 ml ruma
  • 160 g smeđeg šećera
  • 125 g maslaca (sobne temperature)
  • 3 jaja (L)
  • 100 g glatkog brašna
  • 1 mala žlica praška za pecivo
  • 250 g mljevenih lješnjaka
  • 1 velika žlica kakaa
  • 1 mahuna vanilije
  • korica jedne bio-naranče
  • 1 mala žlica cimeta
  • 2-3 velike žlice mlijeka
Šećerni preljev
  • 1 bjelanjak
  • 130 g šećera u prahu
I još
  • 150 g bijelog fondanta (+ kalupi za rezanje fondanta u obliku pahuljica ili zvjezdica)
  • šećer u prahu za posipanje
  • malo maslaca i brašna za kalup, papir za pečenje
Priprema
Tijesto

Dan prije pečenja kolač preliti suho voće rumom i ostaviti preko noći da upija.

Zagrijati pećnicu na 175°C. Na dno kalupa za pečenje staviti papir za pečenje, ruubove premazati maslacem i posuti brašnom.

Šećer i maslac pjenasto izmiksati. Dodati jedno po jedno jaje (svako miješati oko 1 minutu). U jednoj posudi pomiješati prosijano brašno i praškom za pecivo s mljevenim lješnjacima, kakaom, unutrašnjosti mahune vanilije, narančinom koricom i cimetom. Umiješati u masu od jaja. Dodati mješavinu suhog voća i sve zajedno spojiti u ljepljivo tijesto. Ako je pregusto eventualno dodati mlijeko. Tijesto prebaciti u kalup za pečenje, poravnati i peći ca. 40 minuta. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi.

Preljev

Miksati bjelanjak, postepeno dodavajući šećer, u čvrsti snijeg. Šećernim preljevom premazati kolač i ostaviti da se osuši.

Dekoracija

Fondant rukama premijesiti, razvaljati i kalupima rezati pahuljice, zvjezdice ili neki drugi zimski motiv. Poslagati po kolaču. Prije serviranja posuti još šećerom u prahu.

Fotografije: Feeding Art

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.