Miris Božića u časi: punč – neizostavni topli napitak u hladnim danima

Često se u božićno vrijeme mogu vidjeti filmovi u kojima je neizostavni dio obiteljskog okupljanja velika posuda s punčem. Iako se kod nas ne služi u takvim posudama, u vrijeme Adventa moguće se vani zagrijati uz šalicu ovog toplog napitka ili ga pripremiti kod kuće.

Pojam punč podrazumijeva širok asortiman bezalkoholnih i alkoholnih pića koja u sebi sadrže voćni sok. Najčešće se služi na velikim zabavama u širokim zdjelama, a s vremenom je postalo neizostavno piće u božićnim danima.

Naziv punč prvi se put pojavljuje 1632. u engleskim dokumentima. Iako nema točnih podataka o vremenu nastanka ovog napitka niti o porijeklu njegova imena, vjeruje se kako naziv punč potječe od Hinda te znači pet, što označava pet sastojaka od kojih se izrađuje: sok, šećer, alkohol, voda i začini.

Punč se posljednjih 450 godina služi na raznim prigodama, a Robert Burns uveo je tradiciju ispijanja punča u novogodišnjoj noći. Ovaj su napitak iz Indije u Englesku donijeli mornari početkom XVII. stoljeća te ga proširili Europom.

U zadnje je vrijeme punč popularan i kod nas te je neizostavan dio adventske ponude, a često ga ljudi pripremaju i kod kuće.

Fotografije: Unsplash

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.