Poznati francuski pekarski proizvod kandidat za zaštitu UNSECO-a

Baguette je najpoznatija vrsta kruha u Francuskoj, a kandidaturom za UNESCO-vu zaštitu želi se podići svijest o padu pekarske industrije u Francuskoj.

Francuska će predstaviti baguette kao kandidata za listu UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine. Vijest je 26. ožujka 2021. najavila ministrica kulture Roselyne Bachelot-Narquin, prenosi sogoodmagazine.com. Rezultat kandidature bit će poznat na jesen 2022. godine.

Ovom se kandidaturom želi podići svijest javnosti o smanjenju broja pekara u Francuskoj te se taj pad želi zaustaviti daljnjim promicanjem  obrtničkog sektora.

Baguette je najpopularnija vrsta kruha u Francuskoj koja datira iz XVII. stoljeća, ali se njegova potrošnja rasprostranila tijekom XX. stoljeća. Iako se izrađuje od samo četiri sastojka, i to: voda, brašno, sol, kvasac ili kiselo tijesto, njegova priprema zahtijeva znanje koje podrazumijeva uvježbanost i iskustvo.

Izvor: sogoodmagazine.com

Fotografija: Unsplash

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.