Dan započnite slatkim sconesima – donosimo vam provjereni recept

Ena Kokanović Nagy s bloga Slavonka danas s nama dijeli recept za odlične keksiće – sconese u kojima se odlično spajaju arome vanilije, borovnica i maslaca.

Sastojci
Sconesi
  • 250 g glatkog brašna
  • 110 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • ½ praška za pecivo
  • 60 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 žličica vanilija paste
  • korica od pola limete ili limuna
  • 110 ml hladnog vrhnja za šlag
  • 2 žlice borovnica (ako su smrznute, uvaljajte ih u malo gustina prije dodavanja)
Glazura od vanilije
  • 120 g šećera u prahu
  • ½ mahune vanilije
  • 50 ml hladnog mlijeka
  • sok od pola limete (po želji)
Priprema
Sconesi

Za početak pećnicu uključite na 180 stupnjeva, a posudu za pečenje obložite papirom za pečenje.

U posudu za miksanje dodajte brašno i maslac te prašak za pecivo pa miksajte na srednjoj brzini dok ne dobijete mrvičasto tijesto.

Dodajte šećer, sol, vanilija pastu i koricu limete pa postepeno dodajte vrhnje za šlag, konstantno miksajući.

Smjesa je gotova kad se odvoji od posude nakon 1-2 minute miksanja!

Na pobrašnjenu podlogu rukama malo raširite tijesto pa dodajte borovnice i pažljivo ih umijesite u tijesto.

Tijesto rukama oblikujte u pravokutnih debljine 1,5 do 2cm pa izrežite trokutiće – sconese.

Tijesto prvo po dužini prepolovite, zatim rezačem ili nožem krenete od donjeg lijevog vrha dijagonalno prema gore do kraja tijesta. Veličinu sconesa napravite po želji.

Pecite 15-20 minuta. Moraju dobiti lijepu zlatnu boju gore pa svakako pogledajte nakon 15 minuta. Ako je potrebno, produljite i do 25 minuta dok ne dobijete zlatnu boju.

Glazura od vanilije

U  posudu stavite šećer u prahu. Dodajte mu sjemenke iz pola mahune vanilije i mlijeko. Promiješajte. Po želji dodajte limunov ili limetin sok.

Prohlađene sconese umačite u  glazuru i poslužite.

Fotografije: Slavonka

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.