Po izboru The Best Chefa: Xavi Donnay proglašen najboljim slastičarom na svijetu

Na virtualno održanom izboru The Best Chef Awards 2020 pobjedu u kategoriji najbolji slastičar na svijetu odnio je Xavi Donnay.

Nakon što se ove godine čitava naša realnost u trenu prebacila u virtualni svijet pa smo tako online pratili koncerte, izložbe, predstave, predavanja te školsku nastavu, na red su došle i virtualne dodjele nagrada.

Pobjednici The Best Chef Awards 2020 trijumfirali su u brojnim kategorijama, no nama je, očekivano, ipak najzanimljivija ona najslađa – za najboljeg slastičara. U njoj je pobjedu zasluženo odnio Xavi Donnay, slastičar poznatog restorana Lasarte koji se nalazi u Barceloni, a dobitnik je čak 3 Michelinove zvjezdice.

Xavi je veliki dio svoje profesionalne karijere proveo na čelu tima specijaliziranog za deserte restorana Lasarte koji se često naziva jednim od hramova španjolske gastronomije. Stil ovog nadarenog slastičara prepoznatljiv je po favoriziranju tehnoloških sastojaka i utjecajima azijske kulture. Neke od Xavijevih najpoznatijih delicija su sorbet od đumbira i marakuje, kokosa i mrkve, okruglice od kardamoma, jabuke i jogurta te la Crema de Marrón – sladoled napravljen od posebne kreme, kave i kakaa.

Na svom Instagram profilu Xavi se osvrnuo na dodijeljenu mu nagradu, istaknuvši da se osjeća počašćeno i zahvalno zbog ove nagrade koje će se sjećati cijeli život te da u ovoj teškoj godini ovo predstavlja još veću sreću i motivira ga da nastavi profesionalno rasti i stjecati nova znanja u ovoj predivnoj profesiji.

View this post on Instagram

@thebestchefawards Thank you for granting me the amazing prize of The Best Pastry Chef Award 2020 !!!! I feel very honoured and grateful for this award that I would definitely remember my whole life and with this hard year that we are traversing has been a bigger joy and motivated me to keep growing and learning this wonderfull profession every day. I would also like to congrats @reneredzepinoma for The Best Chef Top100 prize and the rest of the candidates, the best among the best. Last but not least, I would like to remember all the anonymous cooks and pastry cooks that work really hard ever day to surpass themselves and dignify this profession. Once again, thank you all and y Vive la Pâtisserie! . . Muchas gracias por otorgarme el premio The Best Pastry Chef Award 2020 !!!! Me siento muy honrado y agradecido por este premio que sin duda recordaré toda la vida y que con el año tan duro que estamos viviendo ha sido un motivo de alegría aún mayor y me motiva a seguir creciendo y aprendiendo en esta profesión tan bonita. Felicitar a Rene Redzepi por el premio al The Best Chef Top100 y al resto de increibles candidatos, los mejores entre los mejores. Por ultimo quería acordarme de todos aquellos cocineros y pasteleros anónimos que cada día trabajan duro para superarse a si mismos y dignificar esta profesión. Muchisimas gracias a todos y Vive la Patisserie! #pastryaward #thebestchefaward

A post shared by Xavi Donnay (@xavidonnay) on

Posebnost The Best Chef Awards je u tome što dobitnike biraju njihovi kolege te ostali profesionalci iz relevantnih područja. Ove su godine pobjednici odlučili svoje nagrade prodati na aukciji u kojoj će sav prikupljeni iznos biti doniran dobrotvornoj organizaciji Isabelo čiji je cilj osigurati obroke školarcima u Južnoj Africi uz moto “Nijedno dijete ne može učiti na prazan želudac”.

Fotografija: Instagram profil Xavi Donnay

Lorena Grubišić
Lorena Grubišić

Nakon stjecanja diplome iz odnosa s javnošću, Lorena je svoju zagrebačku adresu zamijenila raznim europskim pa je tako iskusila kakav je život u Irskoj i Španjolskoj. Danas ponovno živi u rodnom Šibeniku, a osim u putovanjima i upoznavanju drugih običaja i kultura, uživa i u pravljenju ukusnih slastica i pisanju o istima.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.