Pletenica s crnim tahinijem

Hladniji dani jednostavno zovu na pripremu dizanih kolača pa nam je jedan takav, uz dodatak crnog tahinija, pripremila Alica Bjeli Duduković.

Sastojci
Tijesto
  • 100 ml mlakog mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • 4 g suhog kvasca
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 70 g maslaca
  • 25 g šećera
  • 1 paketić vanilin šećera
  • 215 g glatkog brašna
  • 75 g oštrog brašna
  • 1/4 žličice soli
Nadjev
  • 150 g kondenziranog mlijeka
  • 50 g paste od crnog tahinija
Priprema
Tijesto

Zagrijati mlijeko da bude mlako, dodati u njega žličicu šećera i suhi kvasac.

Pjenasto umutiti jaje, žumanjak, maslac, šećer i vanilin šećer pa dodati obje vrste brašna i sol. Zatim dodati dignuti kvasac i rukom umijesiti tijesto koje se ne lijepi za stijenke posude.

Ostaviti tijesto da se diže oko 60 minuta.

Nadjev

Pomiješati kondenzirano mlijeko s pastom od crnog tahinija i ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi.

Slaganje

Razviti tijesto na debljinu od 3-4 mm, dimenzija oko 30 x 40 cm. Tijesto premazati nadjevom (ako se zgusne, možete ga prije razvijanja tijesta ubaciti pola minute u mikrovalnu da omekša i lakše se maže) te uviti kao roladu.

Oštrim nožem prerezati roladu uzdužno po sredini te od dobivenih polovica umotati pletenicu.

Pletenicu staviti u papirom obložen kalup dimenzija 30 x 11 cm i prekriti krpom da raste dok se pećnica ne zagrije.

Zagrijati pećnicu na temperaturu od 190°C pa u nju premjestiti kalup (ne zaboravite maknuti krpu).

Peći 35 minuta i štapićem provjeriti je li pletenica pečena. Ako nakon 20-ak minuta pletenica počne tamniti, prekrijte je folijom i pecite prekrivenu dok ne bude pečena.

Izvadite iz pećnice, ohladite par minuta i pospite šećerom u prahu.

Fotografije: Alica Bjeli Duduković

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.