Bûche de Noël – sinonim za Božić u Francuskoj

Ova vrlo jednostavna slastica atraktivnog izgleda tradicionalno se izrađuje u Francuskoj, no sve češći je gost na stolovima u domovima diljem Hrvatske

Prva asocijacija na Božić u Francuskoj svakako je njihova najpoznatija tradicionalna božićna slastica Bûche de Noël. Povijest ove slastice posebna je priča koja seže u srednji vijek, a povezuje se s poganskim običajima vezanim uz Božić. Drveni se trupac, najčešće od stabla voćki što je, prema vjerovanju, osiguravalo uspješnu berbu narednoj godini, nosio kući te stavljao u ognjište oko kojeg su se skupljale obitelji. Trupac se, ovisno o vjerovanju posipao solju, vinom ili svetom vodom prije paljenja na sam Badnjak. S vremenom je običaj paljenja trupca iščeznuo, ali su se Francuzi dosjetili da bi mogli izraditi slasticu koja bi podsjećala na trupac i tako je rođen Bûche de Noël.

Naziv ove slastice na engleskom jeziku je Yule log, dok je kod nas poznata pod nazivom Božićni panj. Radi se zapravo o vrlo jednostavnoj slastici koju gotovo svatko može izraditi. Za izradu je potrebno tek nekoliko sastojaka i ne pretjerane vještine pečenja. Nakon što se izradi spužvasta rolada napunjena kremom pristupa se dekoriranju koje ovoj slastici daje posebnu čar.

Za postizanje izgleda trupca potrebna je tek viljuška kojom se izrađuju neravnine na površini premazanoj čokoladnim buttercreamom kako bi se postigao izgled kore drveta, a potpuni dojam daju marcipanski ukrasi u obliku gljiva te različite šećerne grančice. Upravo je ovaj dio izrade omiljen među djecom. Postoje tisuće varijanti ove slastice, a svatko preporučuje upravo onu koja ga podsjeća na njegovo djetinjstvo.

Nije poznato kada je točno nastao recept za ovu slasticu, ali se prvi pisani recept pojavljuje 1615., u knizi Gervaisea Markham’s: “The English Huswife”. Ovu su slasticu popularizirali francuski slastičari u XIX. stoljeću, a razliku među svakom slastičarnicom činili su ukrasi na njoj.

Još jedna zanimljivost vezana uz ovu slasticu jest da je u Guinnessovoj knjizi rekorda zabilježen najduži izrađeni Büche de Noël od čak 207.80 metara kojeg je ispekao i ukrasio Philippe Gardette, predsjednik Ordre Culinaire International.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.