Pirova pita s trešnjama i višnjama

Nastavljamo s receptima u kojima su trešnje i pirovo brašno glavne zvijezde – nakon jučerašnje torte, danas vam donosimo recept za pirovu pitu s trešnjama i višnjama koji je s nama podijelila Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup.

Sastojci
Tijesto
  • 180 g pirovog brašna
  • 2 žlice šećera u prahu (ovo izostavite ako ste se odlučili za zdraviju verziju pite)
  • prstohvat soli
  • 1 žličica naribane limunove korice (koristite neprskani limun)
  • 80 g maslaca
  • 1 jaje
  • 2 žlice soka limuna
  • po potrebi još malo brašna, u slučaju da je tijesto premekano
Sloj od maka
  • oko 10 žlica toplog mlijeka (ja sam koristila kravlje, no može i zobeno, bademovo, rižino…)
  • 100 g mljevenog maka
  • 1 vanilin šećer (možete ga zamijeniti i 1 žlicom meda u zdravijoj verziji)
Nadjev od trešanja i višanja
  • oko 500 g trešanja i višanja
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1-2 žlice gustina
  • po potrebi malo vode
Crumble
  • 50 g pirovog brašna
  • 70 g šećera (u zdravijoj verziji koristite med ili možda kokosov šećer ako to više volite)
  • 2 žličice cimeta
  • 40 g hladnog, na komadiće izrezanog maslaca
Priprema
Tijesto

Pomiješajte brašno, šećer u prahu, sol i limunovu koricu.

Dodajte na sitne kockice nasjeckan maslac i pomiješajte ga s brašnom tako da svaka kockica bude uvaljana u brašno. Zatim prstima sve zajedno usitnite dok ne dobijete mrvičastu smjesu.

Dodajte razmućeno jaje i limunov sok i zamijesite prhko tijesto. Ako je smjesa premekana, dodajte još 1-2 žlice brašna dok ne postane jednolična. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na minimalno sat vremena.

Sloj od maka

Zagrijte mlijeko. U jednu posudu stavite mak, dodajte vanilin šećer i zalijte toplim mlijekom. Smjesa ne smije biti previše rijetka.

Nadjev od trešanja i višanja

Otkoštajte trešnje i višnje. Dodajte im vanilin šećer, ekstrakt vanilije i gustin i malo prokuhajte na laganoj vatri, tek dok se smjesa ne zagusti.

Crumble

Pomiješajte brašno, šećer, cimet i maslac i prstima napravite mrvičasti posip.

Slaganje

Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte u krug za okrugli kalup za tartove i pite. Rasporedite tijesto u kalup i nekoliko puta ga izbodite vilicom.

Ovaj korak možete i preskočiti, no ja volim „blind baking“ jer dobijem hrskaviju i ukusniju podlogu. Dakle, tijesto najprije ispecite samo, bez nadjeva, u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 10-12 minuta. Zatim ga izvadite i tek onda na njega stavite nadjev po uputama u nastavku.

Po tijestu ravnomjerno rasporedite najprije sloj maka, zatim sloj nadjeva od trešanja i višanja, i na kraju crumble.

Pecite 30-35 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Poslužiti toplo ili ohlađeno, u oba slučaja je jako ukusno!

Napomena

Ja sam imala više trešanja i tek nešto malo višanja. Vi omjer birajte po vlastitoj želji. Kolač sam isprobala i samo s trešnjama – rezultat je također odličan.

Topla pita se odlično slaže s kuglicom sladoleda od vanilije!

Fotografije: Strawberry soup

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.