Cassata – popularna sicilijanska torta

Ova vrlo slatka torta, u prošlosti se, zbog visoke cijene namirnica, ali i složenosti izrade izrađivala jednom godišnje, no danas je ona neizostavna slastica u brojnim sicilijanskim slastičarnicama.

Cassata je tradicionalna, složena talijanska slastica koja svoje porijeklo vuče sa Sicilije, zbog čega je poznata i  pod nazivom Sicilijanska torta. Izrađena je od spužvastog biskvita natopljenog voćnim likerom, kreme od ricotte i šećera te kandiranog voća i marcipana. Osim za tortu, ovaj se naziv koristi i za napuljski sladoled, koji također sadrži kandirano voće, ali i orašaste plodove.

Vjeruje se kako je cassata nastala u Palermu, u X. stoljeću, dok je Italija bila pod muslimanskom vlašću. Naziv cassata veže se uz arapsku riječ qas’ah koja označava zdjelu za izradu kolača.  Talijanski povijesničar John Dickie pak tvrdi da naziv ove slastice dolazi od talijanske riječi caseāta što znači sirna kaša.

Ova se torta izrađuje tako da se bočne stranice kalupa u kojem se slaže oblože slojem marcipana prethodno obojenog pastom od pistacija kako bi se dobila karakteristična zelena boja. Nakon toga se u sredinu utisne sloj spužvastog biskvita koji se natopi voćnim likerom, najčešće od višanja te premazuje slatkom kremom od ricotte. Na kremu se položi drugi sloj biskvita. Kada se torta složi na nju se položi tanki sloj šećerne paste preko koje se zatim slaže kandirano voće. Dekoracija ove torte podsjeća na barokni stil sicilijanskih gradova.

Zbog složenosti izrade, ali i visoke cijene potrebnih namirnica, cassata se u prošlosti izrađivala jednom godišnje, i to u vrijeme uskršnjih blagdana pa se uz nju vezuje i poznata izreka: “Tintu è cu nun mancia a cassata a matina ri Pasqua” (“Ništa ne vrijedi onaj koji ne jede cassatu na uskršnje jutro.).

Fotografije: Unsplash

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.