Petra & mak: razgovarali smo s Petrom Jelenić i saznali sve detalje o njezinom webshopu

Zadnji tjedan došašća ljubiteljima slastica donio je divnu vijest – jedna od najpoznatijih hrvatskih slastičarki, nerijetko proglašavana najboljom slastičarkom Hrvatske, otvorila je svoj webshop.

Vijest o otvaranju webshopa nazvanog Petra & mak brzo se proširila društvenim mrežama te osvanula u brojnim medijima. Petra Jelenić je ovim novim projektom mnoge iznenadila jer ni slutili nisu što se novo sprema u njezinoj radionici.

Za sada se u ponudi njezinog webshopa mogu pronaći samo macaronsi i to u sedam okusa, ali već u siječnju stiže novi proizvod – mak torta.

Iako je dostupnost njezinih slastica zasad ograničena na područje Zagreba i okolice, Petra se nada da će i u drugi gradovima imati distribucijske centre – samo da nađe zainteresirane partnere.

Sve o razvoju ove ideje, timu koji stoji iza webhopa, ali i o Božiću u njezinom domu otkrila je na znaš portal.

Tik pred Božić došla je najbolja moguća vijest za ljubitelje slastica s vašim potpisom – otvorili ste svoj vlastiti webshop Petra & mak. Kako ste došli na tu ideju i koliko dugo ste radili na realizaciji?

Webshop je plod suradnje s divnim kolegama iz „Majstor kuhar Akademije“ – Brankom Ognjenovićem, Sabinom Jalšić i Dariom Lide. Već neko vrijeme surađujemo na edukacijama i kad sam im ja ispričala što i kako bih htjela raditi (a nisam mogla sama) u njima sam brzo našla partnere. S obzirom da su ova grozna vremena nije bilo lako pa smo većinu toga smo napravili sami. Sabina je radila web, Branko i Dario pomagali u proizvodnji tako da smo oformili jedan dobar tim.

Trenutno se u ponudi vašeg webshopa mogu naći isključivo različiti okusi macaronsa. Zašto ste krenuli baš s njima?

Macaronse volim koliko god me nekad jako živciraju. Na neki način (ne da sam ja to planirala) postali su moj zaštitni znak. Donekle.

Kako se u zadnjoj fazi proizvodnje zamrzavaju i tako čuvaju (zamrzavaju se u blast-chilleru na -40) idealni su kao takvi za distribuciju.  Smrzavanjem i odmrzavanjem (naravno, samo jedan put, po svim sanitarnim propisima) oni omekšaju u centru, a ostanu donekle hrskavi izvana. Tako da je ta njihova karakteristika idealna da ih i prodajem kao zamrznuti proizvod. Rade se male šarže, od po 50 komada po vrsti. To znači da kratko stoje „na lageru“, rade se dva puta tjedno. A ja nemam glavobolju što s njima ako se ne prodaju kroz 48 sati koliko je preporučeno  vrijeme konzumacije. Isporučuju se smrznuti, po propisima, a kupac ima uputstvo kako ih pravilno odmrznuti tako da preskačemo fazu čuvanja u vitrini – a to je jako dobro. Vitrina ih ošteti, osuši i smanji kvalitetu. Na ovaj način naši klijenti dobiju najkvalitetniji mogući proizvod.

Možete li nam malo detaljnije predstaviti kombinacije okusa koje imate u ponudi?

Okusi su za sada dosta jednostavni i iskreno, oni koje ja najviše volim. Malina, čokolada, lješnjak, pistacija, vanilija, crni sezam-crni ribizl i limun-mak. Polako ću nuditi sezonske okuse kako se bude razvijala situacija. Sve je bez umjetnih boja, konzervansa.. surađujem s lokalnim OPG-ovima za sve što mogu naći – mlijeko, vrhnje, maslac, lješnjake, mak… jedini aditiv je sojin lecitin koji se nalazi u čokoladi – to ne mogu izbjeći. Bojim kurkumom, ciklom u prahu, spirulinom, kakaom, ugljenom u prahu – kako koji okus.

I jedino tko ću raditi.  Zato nemam print na macaronse i sto drugih čuda.

Kad se mogu očekivati i druge vrste kolača i imate li već u planu što će biti prvo što ćete dodati u ponudu?

Mak torta ide u ponudu od siječnja – isto kao smrznuti artisan proizvod. Barem se nadam siječnju. Pakiranje me muči jer mora biti biorazgradivo i dovoljno čvrsto i sigurno.

Bit će još proizvoda, no prerano je o tome govoriti. Prvo da se ovo posloži.

Jesu li vaše slastice na ovaj način postale dostupne kupcima diljem Hrvatske ili je dostava ograničena samo na područje grada Zagreba?

Na žalost, zbog osjetljivosti proizvoda, dostava je samo za područje Zagreba i okolice. No radimo na tomu da nađem  ‘ajmo reći „distribucijske“ centre u drugim gradovima. Možda će biti zainteresiranih.

Odmaknimo se od webshopa te osvrnimo na nadolazeći blagdan Božića – koje će se slastice i ove godine naći na vašem blagdanskom stolu? Imate li neku slasticu bez koje ne možete zamisliti Božić još od ranog djetinjstva?

Ovaj Božić će svakako biti jedan od najemotivnijih jer ćemo muž i ja biti sami bez užih članova obitelji koji su u godinama pa ne želimo riskirati njihovo zdravlje. Tako da iskreno, nemam niti volje nešto puno peći. No svakako bez makovnjače i vanili-kiflica neće proći. To mi je nekako osnovno. Barem da malo zamiriše stan.

Otkrijte nam na kraju – iako vi slastičarstvo živite, dogodi li se i vama strka pred sam Božić kad vam se čini da ništa ne stižete i da slastice neće biti spremne za sam dan Božića i kako se s tim borite?

Iskreno, ne borim se više. Navikla sam na tu ludnicu pa kako-bude-bude.  Bilo je Božića da nisam imala niti jednog komada kolača doma – srećom moja mama bi uvijek uletjela.  Planiram kroz godinu što i kako. Darove kupujem i godinu unaprijed, no ne nužno – samo ako naiđem na nešto posebno za moje drage osobe. Ako ne nađem neku fora sitnicu, uvijek imam dobru bocu vina, nekog likera ili ispečem nešto posebno. Za to pokušavam naći vremena.  

Fotografije: Vid Nikolić, privatna arhiva Petre Jelenić

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.