• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Povratak u djetinjstvo uz najslađe zagrebačke poljupce

Povratak u djetinjstvo uz najslađe zagrebačke poljupce

Slatkopedija 18 pro 2020 Recept dana Leave a comment

Drugo mjesto u našem darivanju #slatkibozickaonekad koje smo proveli u suradnji s dućanom Sol i papar osvojila je Snježana Drusany koja nas je oduševila predivnim zagrebačkim poljupcima.

Sastojci
Tijesto
  • 200 g oštrog brašna
  • 100 g mljevenih oraha (može i badema ili prženih lješnjaka)
  • 200 g maslaca
  • 50 g kristal šećera
  • 3 žumanjka
Meringa
  • 3 bjelanjka  
  • 280 – 300 g kristal šećera
I još
  • pekmez po želji
Priprema
Tijesto

Od svih sastojaka zamijesiti tijesto te staviti u hladnjak na sat – dva.

Razvaljati i  izrezivati iz tijesta željene oblike (krugove ili zvjezdice, pahuljice…..), peći  cca 7-8 minuta.

Koristite li ventilatorsku pećnicu pecite ih na temperaturi 150 stupnjeva, a  bez ventilatora ih pecite na 170 – 180 stupnjeva.

Meringa

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.

Postepeno, u nekoliko navrata dodajte kristal šećer (mikser neka bude na najnižoj brzini) i sve zajedno stavite kuhati na paru.

Kuhajte na pari (i dalje koristeći mikser na najnižoj brzini) dobrih 10 – 15 minuta, da se sav šećer rastopi i da dobijete lijepu sjajnu čvrstu smjesu.

Kuhanu meringu prebacite u vrećicu za ukrašavanje s nastavkom po želji i istiskujte ju ukrug prateći oblik keksa.

Dekoracija

Ostavite tako ukrašene kekse da odstoje jedan dan kako bi se meringa stisnula, nakon toga u prazan prostor malom žličicom ili vrećicom za ukrašavanje stavljajte pekmez po želji.

Najljepši su s nekim crvenim pekmezom pa obično stavim malinu, jagodu…., no može i bilo koji drugi pekmez po želji.

Ostavite kekse još neko vrijeme da se pekmez malo posuši i uživajte. 

Fotografija: Snježana Drusany

meringa pekmez prhki keksi recept dana slatki recept snježana drusany zagrebački poljupci 2020-12-18
Tags meringa pekmez prhki keksi recept dana slatki recept snježana drusany zagrebački poljupci

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Petra & mak: razgovarali smo s Petrom Jelenić i saznali sve detalje o njezinom webshopu

Sljedeći članak :

Pripadate li timu orahnjača ili makovnjača – mi imamo recept za obje neizostavne blagdanske slastice

Povezani članci

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022
Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Slatkopedija 30 stu 2021
Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Slatkopedija 01 srp 2021
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!