Povratak u djetinjstvo uz najslađe zagrebačke poljupce

Drugo mjesto u našem darivanju #slatkibozickaonekad koje smo proveli u suradnji s dućanom Sol i papar osvojila je Snježana Drusany koja nas je oduševila predivnim zagrebačkim poljupcima.

Sastojci
Tijesto
  • 200 g oštrog brašna
  • 100 g mljevenih oraha (može i badema ili prženih lješnjaka)
  • 200 g maslaca
  • 50 g kristal šećera
  • 3 žumanjka
Meringa
  • 3 bjelanjka  
  • 280 – 300 g kristal šećera
I još
  • pekmez po želji
Priprema
Tijesto

Od svih sastojaka zamijesiti tijesto te staviti u hladnjak na sat – dva.

Razvaljati i  izrezivati iz tijesta željene oblike (krugove ili zvjezdice, pahuljice…..), peći  cca 7-8 minuta.

Koristite li ventilatorsku pećnicu pecite ih na temperaturi 150 stupnjeva, a  bez ventilatora ih pecite na 170 – 180 stupnjeva.

Meringa

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.

Postepeno, u nekoliko navrata dodajte kristal šećer (mikser neka bude na najnižoj brzini) i sve zajedno stavite kuhati na paru.

Kuhajte na pari (i dalje koristeći mikser na najnižoj brzini) dobrih 10 – 15 minuta, da se sav šećer rastopi i da dobijete lijepu sjajnu čvrstu smjesu.

Kuhanu meringu prebacite u vrećicu za ukrašavanje s nastavkom po želji i istiskujte ju ukrug prateći oblik keksa.

Dekoracija

Ostavite tako ukrašene kekse da odstoje jedan dan kako bi se meringa stisnula, nakon toga u prazan prostor malom žličicom ili vrećicom za ukrašavanje stavljajte pekmez po želji.

Najljepši su s nekim crvenim pekmezom pa obično stavim malinu, jagodu…., no može i bilo koji drugi pekmez po želji.

Ostavite kekse još neko vrijeme da se pekmez malo posuši i uživajte. 

Fotografija: Snježana Drusany

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.