Okusi Srednje i Južne Amerike u pločicama bean-to-bar čokolada TAMAN artisan chocolates

Iako svijetom još uvijek vlada pandemija te mnoge stvari nije moguće raditi kao prije, Sanja Vladović i Stiv Kahlina iz TAMAN artisan chocolates našli su način da nam predstave svoje najnovije proizvode te da ih iskušamo putem digitalne degustacije koju su organizirali.

TAMAN artisan chocolates, tim hrvatskih čokolatijera, koji su već osvojili brojna međunarodna priznanja i nagrade, lansirali su novi proizvod – bean-to-bar čokolade.

Na virtualnoj degustaciji koju su Sanja Vladović  i Stiv Kahlina održali u utorak, 17. studenog 2020., a na kojoj smo imale priliku sudjelovati, pojasnili su nam kako su nastale njihove najnovije čokolade te ispričali nešto više o zemljama porijekla kakaa i čokolada, načinima obrade kakaovca, okusima i aromama ovih čokolada te načinima pečenja i končiranja.

Također, imale smo priliku isprobati zanimljive i intenzivne okuse njihovih najnovijih proizvoda. Osim toga, objasnili su nam i koji je ispravan način konzumiranja čokolade te koji koraci prethode samoj konzumaciji. Za ispravnu konzumaciju čokolade potrebno je uključiti više osjetila, ne samo okusne pupoljke.

Čokolade koje smo imali priliku isprobati predstavljaju prvu od tri serije čokolada kontroliranog podrijetla koje planiraju predstaviti hrvatskom tržištu. Unatoč krizi ekipa TAMAN čokolada odvažila se i optimistično predstavila nove proizvode te su nakon više godina posvećenosti artisan čokolatijerstvu pokrenuli vlastitu proizvodnju čokolada iz zrna kakaovca poznatiju pod nazivom bean-to-bar.

Bean-to-bar proizvodnju planiramo već više od dvije godine, uložili smo jako puno energije i vremena u to, otputovali u Ekvador, posjetili farme, učili sa samog izvora znanja o uzgoju, fermentaciji i daljnjoj obradi kakaovca te selekciji i testiranjima. Pandemija nas je svakako usporila u našim planovima, no ipak smo odlučili ne posustati, ne predati se okolnostima i vjerovati da se sav naš trud i strast uloženi u ovaj posao zadnjih pet godina ne mogu tek tako ugasiti.“ – poručuju hrabro i optimistično iz TAMAN čokolada. 

Budući da za sada, u Hrvatskoj ne postoji kultura konzumiranja craft čokolada, a da im je velika želja educirati ljude o raznolikosti čokolade, iz TAMAN artisan chocolates potrudili su se te izradili promotivne materijale kako bi tržištu približili cijelu priču o nastanku kakaovca i čokolade te konzumaciji ovih proizvoda.

Ove će se čokolade proizvoditi u ograničenim količinama, i to do 120 čokolada po vrsti, a na tržište će izlaziti u tematskim serijama. Prva od tri serije već se može pronaći na policama odabranih trgovina, a posvećena je domovini kakaa, Srednjoj i Južnoj Americi. U seriji se nalaze tri čokolade izrađene od specifičnih kakao vrsta i to: ECUADOR, Arriba National sa 71% kakaa, zatim GUATEMALA, Alta Verapaz sa 74% kakaa te PERU, Sumaqao sa 70% kakaa. Okusi ovih čokolada vrlo su intenzivni i raznoliki, a osim po aromama koje opuštaju i osjećaju koji se stvara dok ih jedete, razlikuju se i po intenzitetu i duljini aftertastea koji ostaje u ustima nakon konzumiranja svake od ove tri čokolade.

“Cilj nam je bio što manje intervenirati, u proizvodnji ovih čokolada svaki smo korak podredili isticanju autentičnog karaktera kakaovca iz različitih regija koje su nam zanimljive ili uz koje smo kao čokolatijeri na određeni način vezani,” osvrnuo se Kahlina na novu liniju proizvoda.

Što se tiče pakiranja odlučili su se za triplex pakiranja zbog očuvanja aroma te sprječavanja ulaska drugih mirisa ili vlage u pakiranje. Također, pakiranja imaju zip zatvarač kako bi se čokolada mogla adekvatno pohraniti za iduću konzumaciju. Na pakiranju su osim naziva čokolade navedene i glavne karakteristike poput udjela kakao dijelova, vrste kakaovca, zemlje podrijetla, načina proizvodnje, jačine pečenja te trajanje končiranja, numaracija čokolade iz nano serije te rok trajanja.

Za kraj je još važno napomenuti kako čokolade nemaju dodatke vanilije niti sojinog lecitina koji mijenjaju svojstva uživanja u čokoladi.  

Fotografije: TAMAN chocolates

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.