Najnagrađivaniji rovinjski slastičar Anton Toni Čehić preminuo je u 71. godini, a vijest o njegovoj smrti podijeljena je na Facebook stranici Hrvatskog kuharskog saveza, kao i Srednje škole Eugena Kumičića u kojoj je Čehić nesebično prenosio znanje novim generacijama.
Hrvatski kuharski savez i Srednja strukovna škola Eugena Kumičića iz Rovinja na svojim su Facebook stranicama podijelili tužnu vijest o o smrti maestra slastičarstva Antona Tonija Čehića.
Najtrofejniji rovinjski slastičar i akademik Hrvatskog kuharskog saveza ovaj svijet napustio je u 71. godini života.
Iz saveza kažu kako je otišao čovjek čiji su talent, strast i predanost oplemenili hrvatsku gastronomsku scenu te da će njegov doprinos struci ostati trajna inspiracija mnogim budućim generacijama kuhara i slastičara.
Čehić je tijekom radnog vijeka neumorno promicao umjetnost slastičarstva, ali i nesebično dijelio svoje znanje te podizao ljestvicu kulinarske izvrsnosti. Deserti koje je izrađivao nisu bili samo slastice već priče utkane u okuse, mirise i emocije, svaka s potpisom majstora koji je u svaki detalj unosio ljubav i perfekciju.
Na Facebook stranici Hrvatskog kuharskog saveza istaknuli su dio iz jednog od njegovih intervjua, koji prenosimo u cijelosti:
“Biti dobar kuhar ne znači nužno biti i dobar slastičar. Kuhar i slastičar dvije su ‘stvari’, a što ćete izabrati, ovisi o vašem afinitetu i specijalizaciji. Što se tiče samog deserta, on je po meni ‘točka na i’. Ako i pogriješite u predjelu, dok stignete do deserta, loš okus može se zaboraviti. No, obrnuto ne ide i zato desert uistinu mora biti kruna svakog obroka.”
„Obrazovao je stotine učenika, uvijek strpljiv, podržavajući ih i motivirajući da budu najbolji što mogu. Njegova ljubav prema poslu i predanost učenicima bili su vidljivi u svemu što je radio. Bio je učitelj u pravom smislu te riječi – mentor, prijatelj i uzor.“
Vijest o smrti uvaženog kolege i nastavnika koji je svoje znanje nesebično prenosio na nove generacija objavili su i na Facebook stranici Srednje strukovne škole Eugena Kumičića, a njihovu objavu prenosimo u cijelosti:
„Danas nas je napustio Anton Toni Čehić, učitelj slastičarstva, čovjek koji je svoj život posvetio obrazovanju i prenošenju znanja generacijama mladih. Iza sebe je ostavio neizbrisiv trag – ne samo kroz vještine i recepte koje je nesebično dijelio, već i kroz ljudskost, poštenje i dobrotu kojom je zračio.
Obrazovao je stotine učenika, uvijek strpljiv, podržavajući ih i motivirajući da budu najbolji što mogu. Njegova ljubav prema poslu i predanost učenicima bili su vidljivi u svemu što je radio. Bio je učitelj u pravom smislu te riječi – mentor, prijatelj i uzor.
Njegov osmijeh, toplina i dobronamjernost ostat će u sjećanju svih koji su ga poznavali. Ostavio je iza sebe generacije mladih slastičara, koji će kroz svoj rad nositi dio njega i njegovog znanja.
Hvala ti, Toni, na svemu što si dao. Počivaj u miru.“
Sjećanje na dragog kolegu i prijatelja s nama je podijelila i Silvia Cah, hrvatska slastičarka i nastavnica slastičarstva u školi u kojoj je radio i sam Čehić:
„Bio je veliki kuhar i slastičar, nastavnik, majstor, savjetnik … Puno godina je bio zaposlen u Srednjoj strukovnoj školi Eugen Kumičić te član Kuharskog saveza Hrvatske i Italije.
Sve je dao za djecu u srednjoj školi – i kao nastavnik i kao čovjek. Osnovao je zajedno s našim bivšim ravnateljem Radenkom Matijašecom catering u našoj školi kako bi omogućili djeci da odrađuju praksu i da škola ima svoju zaradu s kojom će ulagati u sve vezano za školu.
Obiteljski čovjek, muž, otac i did.
Djeca u školi su ga poštovala i divila mu se.
Jako se davao u svoj posao – vozio djecu školskim kombijem na natjecanja i izlete.
Putovao u svijet i prezentirao Hrvatsku i hrvatsko kulinarstvo i slastičarstvo.“
Sprovod ovog vrhunskog slastičara održati će se u petak, 14. 2., u 15 sati, u Rovinju.
Fotografija: Facebook stranica Eugen Kumičić Rovinj