Njezini keksići ostavljaju bez daha: Silvija Šimleša Krznarić otkriva sve o svojoj ljubavi prema dekoriranju keksića

Svoju je slatku priču Silvija započela prije 6 godina kada je krenula peći kolače i torte za svoju djecu i nećake, a danas ne može zamisliti život bez keksića koje ukrašava royal icingom.

Prosinac prošle godine zasladili su nam prekrasni keksići s potpisom naših čitatelja, a pobjedu u prigodnom darivanju „Biramo najljepše božićne keksiće“ u suradnji s Vesnom Nakić iz Skradina osvojila je Silvija Šimleša Krznarić, kojoj je tako otputovala glavna nagrada – kilogram keksića iz Vesnine Slatke radionice.

Silvijini keksići doslovno su nas ostavili bez daha pa smo iskoristili priliku s njom popričati o tomu kada je i kako krenula s dekoriranjem keksića, koliko ih je do sada u životu dekorirala, koliko joj vremena odlazi na dekoriranje keksića, ali i kakve planove ima u budućnosti te koje savjete za dekoriranje smatra najvažnijima.

Dugo je ovaj tekst čeka na objavu pa iako, zbog nesretnih okolnosti nije stigao biti objavljen u božićno vrijeme, odlučili smo ga ipak podijeliti s vama – jer Silvijini keksići zaslužuju biti viđeni.

Koliko dugo se bavite ukrašavanjem keksića royal icingom i kako je vaša priča krenula?

Ukrašavanjem keksića royal icingom bavim se 5 – 6 godina, a moja priča krenula je tako što sam oduvijek voljela peći kolače. Kako imam troje djece počela sam peći dječje torte za njihove rođendane pa za rođendane bratovoj djeci, krstitke, pričesti, krizme… no jednostavno u jednom trenutku sam se zasitila torti. Baš nekako u to vrijeme počela sam za jedan Božić peći medene kućice i adventske vjenčiće od medenjaka. Puno sam istraživala na internetu i naletjela na keksić poznate The Cookie Lab by Marta Torres za koji sam u prvi mah mislila da je torta slikana od gore. Kad sam shvatila da je to u stvari keksić i royal icing počinje moja avantura s tim slatkim medijem. Jako puno sam pretraživala i sve što znam naučila sam s interneta i metodom pokušaja i promašaja.

Znate li otprilike koliko ste keksića do sada ukrasili na ovaj način?

Broj ukrašenih keksića ne znam i nisam nikada brojala, ali ih je bilo sigurno na stotine. Mnogi su završili i u smeću, ali se vodim onim – vježbom do savršenstva jer u ovakvoj je vrsti umjetnosti kao i u svemu drugom talent možda 10 posto, a ostalo je upornost i vježba. Od gustoće royala koji treba znati „pogoditi“ da bi keksić uspio do crtanja i bojanja sve je stvar vježbe i svaki novi keksić je sve bolji i bolji.

Sjećate li se koja vam je bila najzahtjevnija dekoracija koju ste dosad napravili?

Od zahtjevnih dekoracija tu su sigurno dimenzionalni keksići kojima se slojevitim dodavanjem royala stvara privid 3D ili tzv. „presure piping“. Svaki takav keksić je posebno zahtjevan jer treba pažljivo dozirati dodavanje royala kako biste dobili 3D efekt.

Koliko vam prosječno vremena treba za dekoriranje jednog keksića?

Vrijeme koje utrošim na neki keksić ovisi prvenstveno o veličini keksića, zahtjevnosti dizajna, broju boja koje se koriste,detaljima na keksiću i broju etapa u kojim se keksić radi jer se neki detalji prvo moraju osušiti da biste mogli nastaviti dalje. Neke jednostavne keksiće mogu napraviti za 10-15 minuta, dok kod zahtjevnih treba i po nekoliko sati.

Pretpostavljamo da je u vrijeme Božića puno više posla – koji su vam omiljeni božićni motivi za oslikavanje royal icingom?

Božićni keksići su nešto posebno jer je i sam Božić takav. Omiljeni motivi su mi snjegovići, a ove godine hit su božićni gnomovi. Iako su meni draži uskrsni keksići jer se tamo mogu razmahati bojama.

Uspijevate li iz godine u godinu smisliti neke nove slatke ideje za ove preslatke jestive dekoracije?

Svake godine se trudim napraviti nešto novo jer je i meni samoj to izazov, stoga ne volim se ponavljati jer je svaka nova serija keksića prilika za vježbanje i učenje nečeg novog. Trudim se biti drugačija pa pored keksića izrađujem i topere za torte od medenjaka i royal icinga. To je nešto novo i u Hrvatskoj ne tako često viđeno. Volim darivati moje keksiće jer se baš potrudim oko njih i uvijek mi je draže kad je dar nešto što sam sama izradila. Moje nećakinje čuvaju topere za torte koje sam im izradila još prije nekoliko godina i to mi je baš drago.

Koliko smo čuli održavate i radionice dekoriranjem royal icingom. Koliki je interes polaznika za ovaj oblik ukrašavanja keksića?

Radionice ne držim iako znam da bi bilo interesa. Voljela bih to jednom raditi i voljela bih da mi ukrašavanje keksića i edukacija budu stalan posao, a ne samo hobi kao što je to danas. A dok si ne ostvarim taj san planiram napraviti svoj Youtube kanal gdje bih u kratkim videima pokazivala ljudima kako ispeći keksić za ukrašavanje, napraviti royal icing i ukrasiti keksić i vjerujem da će se to uskoro i ostvariti. Dobivam dosta upita o tehnikama koje koristim, bojama, receptima pa bih to voljela približiti onima koje to zanima.

Imate li neki savjet za naše čitatelje – kako uspješno ukrašavati royal icingom?

Savjet za čitatelje koji se žele okušati u izradi keksića: ne odustajte! Možda prvi neće uspjeti, ali ćete znati gdje ste pogriješili pa će idući biti bolji. Ne žurite i ne radite keksiće kada nemate vremena jer je royal icing zahtjevna tehnika i ne može se raditi na brzinu. Ova vrsta ukrašavanja je idealna za druženje s djecom. Ispecite medenjake, napravite royal i uživajte ukrašavajući ih s djecom. Kada završite darujte bakama, tetama, susjedama vaše rukotvorine. Vjerujte mi da ne postoji ljepši dar i veći ponos kada darivate na takav način.

Fotografije: Silvija Šimleša Krznarić

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.