Naša suradnica Ana Srdoč, autorica bloga Tirkizna, ovog je tjedna posjetila najpoznatiji slatki sajam SIGEP, a samo s našim čitateljima dijeli svoje dojmove.
Iako siječanj tradicionalno slovi za najdepresivniji mjesec i mnogi ga nerijetko izbjegavaju, slastičari i ljubitelji slatke industrije odbrojavaju dane do siječnja jer on nosi novo izdanje sajma SIGEP koji je ove godine posjetila i naša suradnica Ana Srdoč s bloga Tirkizna.
„SIGEP World je mjesto za profesionalce koji djeluju u svijetu slastica i čokolade, ali gdje i sami posjetitelji mogu otkriti najbolji izbor vrhunskih namirnica i istražiti vrhunske tehnologije. Zasigurno je to mjesto gdje se vrhunski igrači u industriji slastica sastaju kako bi podijelili svoju stručnost te otkrili najnovije ideje i tehnike.“ – ističe Ana zašto je SIGEP mjesto koje istinski ljubitelji slastica ne smiju preskočiti.

Osim što je uživala u vrhunskoj ponudi i izboru slatkog, Ana se osvrnula i na trendove koje je primijetila: „Ono što bih svakako navela kao rastuće trendove su: zaleđene slastice, gluten free slastice i sugar free slastice.
Gluten free slastice i općenito namirnice su u strahovitom usponu. Trend zapravo i nije šokantan kad znamo da se nažalost sve više ljudi bori s dijagnozom celijaklije i glutenske intolerancije.
Sugar free slastice i sladoledi ili proizvodi s naznačenim manjim udjelom šećera su isto tako veliki trend već nekoliko godina i definitivno je u porastu. Koristi se stevija umjesto šećera.“

Najviše ju je dojmila savršena prezentacija slastica: „Ono što je bilo predivno je nevjerojatna doza elegancije i stila s najvećom dozom pažnje prilikom izrade i prezentacije slatkoga. Hvala Bogu da profinjenost i elegancija nikad ne izlaze iz mode.“
Kad bi trebala istaknuti jednu stvar na koju je stavljen naglasak na ovogodišnjem SIGEP-u, onda bi to bilo zdravlje i ušteda. „Naime, sve više kompanija se okreće zaleđenim slasticama kao opcija za restorane kako bi isti uštedjeli na vremenu i namirnicama.

Dakle, sve ono što se bude izrađivalo rukama i bude napravljeno s vrhunskim namirnicama to će i koštati. I neka košta. Moramo početi cijeniti nečiji trud.“ – zaključuje na kraju Ana Srdoč.
Fotografije: Ana Srdoč