Mramorni tiramisu s borovnicama i bijelom čokoladom

Borovnice vrlo lako nađu mjesto u našim receptima, čak i u ove dane kasnog ljeta – danas su one glavna zvijezda recepta za mramorni tiramisu s borovnicama i bijelom čokoladom koji nam stiže s bloga Mystic cakes autorice Natalije Milodanović.

Sastojci
Džem od borovnica
  • 250 g borovnica (svježih ili smrznutih)
  • 40 g šećera
  • 1 žlica limunovog soka
Krema od bijele čokolade
  • 100 g otopljene bijele čokolade
  • 250 g mascarponea
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 žličica arome vanilije
  • 300 g grčkog jogurta
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 5 g (1/2 vrećice) želatina
I još
  • oko 350 g piškota
  • mlijeko za umakanje piškota
Priprema
Džem od borovnica

Stavite u lončić borovnice, šećer i limunov sok pa zagrijavajte na srednjoj vatri i usput gnječite borovnice viljuškom da se raspadnu. Kad je proključalo, smanjite vatru i kuhajte 5-10 minuta dok se malo ne zgusne. Dok se džem hladi, pripremite kremu.

Krema od bijele čokolade

Bijelu čokoladu otopite u mikrovalnoj pećnici ili na pari i malo prohladite.

U plastičnu posudu stavite mascarpone, dodajte prohlađenu bijelu čokoladu i izmiksajte dok se lijepo ne sjedini u pjenastu kremu.

Potom dodajte šećer u prahu, aromu vanilije, grčki jogurt i kiselo vrhnje pa još jednom dobro izmiksajte dok se sve lijepo ne poveže.

Na kraju ulijte slatko vrhnnje (u tekućem stanju, ne treba ga prethodno umutiti) i izmutite kremu do kraja dok se ne zgusne i postane fino pjenasta.

Želatinu prelijte s 2 žlice hladne vode, ostavite nekoliko minuta da nabubri pa otopite na najmanjoj vatri i dodajte u kremu na sljedeći način: prvo u posudicu sa želatinom dodajte oko 2 žlice kreme i pjenjačom odmah dobro izmiješajte pa to ulijte u ostatak kreme i sve zajedno izmiješajte pjenjačom. Ovako ćete izbjeći grudice od želatine u kremi.

Slaganje

U lim za pečenje dimenzija oko 30 × 20 cm poslažite na dno piškote koje ste kratko provukli kroz mlijeko. Dovoljno je 1 – 2 sekunde da se ne bi jako namočile i rastopile.

Na piškote rasporedite polovicu kreme. Potom uzmite džem od borovnica i polovicu nasumično rasporedite preko kreme, stavljajući svugdje po jednu malu žličicu. Uzmite čačkalicu i malo prošarajte.

Ponovite postupak. Dakle, složite preko još jedan red piškota provučenih kroz mlijeko, nanesite preostalu kremu, malo poravnajte i završite odozgo s džemom od borovnica koji ste isto tako rasporedili žličicom i prošarali čačkalicom za mramorni efekt.

Kolač stavite u hladnjak na najmanje 3 – 4 sata, a najbolje preko noći da se dobro ohladi i stegne, a potom isjecite na kocke i uživajte!

Fotografije: Mystic cakes

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.