• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Metar kolač

Metar kolač

Slatkopedija 26 tra 2019 Recept dana Leave a comment

Mamina tekica našoj Ani Prši poslužila je kao inspiracija za današnji recept – ovaj metar kolač, u koji je Ana unijela tek male promjene, vraća je u djetinjstvo kada joj je mama upravo njega često spremala.

Sastojci
Biskvit svijetli
  • 3 žumanjka
  • 180 g šećera
  • 100 ml tople vode
  • 100 ml ulja
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 bjelanjka
  • prstohvat soli
Biskvit tamni
  • 3 žumanjka
  • 180 g šećera
  • 100 ml + 1 žlica tople vode
  • 100 ml + 1 žlica ulja
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žlica kakaa
  • 3 bjelanjka
  • prstohvat soli
Krema
  • 2 jaja
  • 100 g brašna
  • 100 g šećera
  • 400 ml mlijeka
  • 100 g tamne čokolade
  • 250 g maslaca
Glazura
  • 150 g tamne čokolade
  • 50 g maslaca
Priprema
Biskvit svijetli

Istući bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg.

U drugoj posudi žumanjke istući sa šećerom, dodati vodu i ulje pa izmiješati. Dodati brašno i prašak za pecivo pa izmiksati da bude glatka smjesa. U smjesu lagano umiješati snijeg pa smjesu istresti u kalup (onaj visoki duguljasti, dimenzije cca 30x 10cm) obložen papirom za pečenje. Peći na 170°C cca oko pola sata. Ohladiti.

Biskvit tamni

Istući bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg.

U drugoj posudi žumanjke istući sa šećerom, dodati vodu i ulje pa izmiješati. Dodati brašno, kakao i prašak za pecivo pa izmiksati da bude glatka smjesa. U smjesu lagano umiješati snijeg, pa smjesu istresti u kalup (isti onaj u koje se pekao svijetli) obložen papirom za pečenje.  Peći na 170°C cca oko pola sata. Ohladiti.

Krema

Razmutiti brašno s otprilike polovicom mlijeka i jajima, a ostatak mlijeka staviti kuhati sa šećerom i čokoladom. Kada mlijeko zakipi lagano uz neprestano miješanje dodati smjesu od brašna i kuhati dok ne zakipi i krema se ne zgusne.

Kremu potom prebaciti u drugu posudu, prekriti je folijom (tako da folije dotiče kremu) pa pustiti da se ohladi.

U ohlađenu kremu (sobne temperature) umiksati maslac.

Glazura

Otopiti čokoladu s maslacem pa pustiti da se malo ohladi.

Slaganje

Obje štruce biskvita izrezati na šnite kao da režete kruh – na „prst“ debelo.

Uzeti tamnu šnitu, premazati je s jedne strane žlicom kreme pa na nju „zalijepiti“ svijetlu šnitu. Zatim tu svijetlu šnitu namazati sa žlicom kreme pa nju „zalijepiti“ tamnu šnitu. Tako slagati naizmjence dok se ne potroše sve šnite i kremu.

Meni je ostalo malo kreme pa sam njome premazala kolač (ali vrlo tanko) i preko toga nanijela čokoladnu glazuru.

Kolač ispadne dugačak pa sam ga ja radi lakšeg skladištenja u hladnjaku napravila u dva dijela.

Rezanje kolača

Kako bi se u šniti kolača dobio i svijetli i tamni biskvit ali i krema, kolač je potrebno rezati u koso, pod kutom od otprilike 45°C (evo dokaza da ipak ove kutove nismo bez veze učili u školi).

Fotografije: Ana Prša

ana prša čokolada metar kolač recept dana slatki recept 2019-04-26
Tags ana prša čokolada metar kolač recept dana slatki recept

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Udisanjem mirisa čokolade do lakšeg prestanka pušenja

Sljedeći članak :

Rolada s Baileysom i bijelom čokoladom

Povezani članci

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Slatkopedija 07 ruj 2023
Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Slatkopedija 31 kol 2023
Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!