• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Male rabske torte

Male rabske torte

Slatkopedija 29 pro 2018 Recept dana Leave a comment

Klasika u malom – tako bi se mogao nazvati ovaj recept za male rabske torte koji nam je poslala Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup.

Sastojci
(od ove mjere sam dobila 20 mini rabskih tortica)
Tijesto
  • 130 g glatkog brašna
  • 25 g maslaca (sobne temperature)
  • 1 jaje
  • 2 žlice mlijeka
  • 1 vrećica burbon vanilin šećera
  • prstohvat soli
Nadjev
  • 200 g mljevenih badema
  • 150 g šećera
  • 3 žlice Maraschina
  • 1 jaje
  • naribana korica pola naranče
  • naribana korica jednog limuna
Priprema

U jednu posudu pomiješajte suhe sastojke za tijesto: brašno, sol i vanilin šećer.

Tijestu dodajte na kockice izrezan maslac. Neka bude mekan, sobne temperature, a ne tvrd ravno iz hladnjaka, kako biste lijepo mogli umijesiti tijesto. Zamijesite mrvičasto tijesto.

U drugoj posudi vilicom malo izmutite jaje pa ga dodajte tijestu. Jaje će tijesto bolje povezati, a da ne bude presuho, dodajte još 1-2 žlice mlijeka.

Kada umijesite glatko tijesto, oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju pa spremite u hladnjak. Neka tamo stoji oko sat vremena.

Nadjev

Ako imate već mljevene bademe, pomiješajte njih, šećer, jedno jaje, naribane korice naranče i limuna i liker Maraschino.  Sve dobro izmiješajte, time ćete puniti tortice. Ako nemate već mljevene bademe, ovo učinite nekoliko dana prije nego što odlučite praviti rabsku tortu: cijele bademe kratko blanširajte u proključaloj vodi. Izvadite ih iz vode, a kad se malo ohlade, skinite im koru. Osušite ih kuhinjskim ručnikom, a zatim posložite na jedan posližavnik i ostavite da se nekoliko dana suše na zraku. Moraju biti suhi prije mljevenja. Kada se bademi osuše, sameljite ih u mlinčiću, sjeckalici ili kojem god uređaju koji koristite za mljevenje badema. Tada ih možete koristiti kako sam gore opisala.

Tijesto izvadite iz hladnjaka. Od njega odvajajte male kuglice. Oblikujte ih dlanovima, a zatim na pobrašnjenoj površini pobrašnjenim valjkom za tijesto razvaljajte vrlo tanko, do veličine koja odgovara veličini kalupa (kalup treba obložiti i s donje strane i sa strana, poput košarice). Prije nego što u njih stavljate tijesto, kalupe svakako namažite maslacem i pospite brašnom kako bi se tortice nakon pečenja dale izvaditi iz njih!

Kada kalupe obložite tijestom, punite ih nadjevom do vrha. Ako želite, vilicom po gornjem dijelu napravite ukrasne šare.

Tortice pecite u pećnici zagrijanoj na 120 stupnjeva oko 40 minuta.

Kada se ispeku i ohlade tako da ih možete primiti, izvadite ih iz kalupa. Ako želite, poprskajte ih s još malo Maraschina, po želji ukrasite cijelim bademima i na kraju pospite šećerom u prahu.

Fotografije: Strawberry soup

[print_link]

blog naše slastice rab rabska torta recept dana slatka baština slatki recept strawberry soup tihana lohinski tradicionalne slastice 2018-12-29
Tags blog naše slastice rab rabska torta recept dana slatka baština slatki recept strawberry soup tihana lohinski tradicionalne slastice

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Bajadera s oblatnama

Sljedeći članak :

Najslađe splitske čokolade: korisnici Centra „Juraj Bonaći“ godinama u „Nadalini“ sudjeluju u izradi čokolade

Povezani članci

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Slatkopedija 07 ruj 2023
Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Slatkopedija 31 kol 2023
Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!