Makovnjača cvijet

Mnogima neizostavna božićna slastica je i makovnjača koju je Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe pripremila u ponešto drugačijem obliku i tako dobila makovnjaču cvijet.

Sastojci
Tijesto
  • 30 g svježeg kvasca
  • 2,5 dl mlijeka
  • 600 g glatkog brašna
  • 2 žumanjka
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
Nadjev
  • 500 g mljevenog maka
  • 140 g šećera
  • 1 vanilin šećera
  • 2 – 3 dl mlijeka
  • rum
  • 2 bjelanjka
I još (za premazivanje)
  • 1 jaje
Priprema
Tijesto

Kvasac i žlicu šećera preliti s 1 dl toplog mlijeka, promiješati i ostaviti na toplom 10 minuta. Uzdignuti kvasac pomiješati s navedenim sastojcima (i ostatkom mlijeka), umijesiti glatko tijesto i ostaviti pokriveno 60 minuta.

Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela, svaki tanko razviti, premazati nadjevom i zarolati.

Roladu spojiti u krug i oštrim nožem zarezati kao na fotografiji. Ostaviti na toplom 20 minuta. Premazati umućenim jajetom i peći oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.

Nadjev od maka

Mljeveni mak, šećer i vanilin šećer preliti vrućim mlijekom. Po želji, dodati malo ruma. U hladni nadjev umiješati snijeg od 2 bjelanjka.

Napomena

Količina sastojaka dovoljna je za dvije makovnjače.

Fotografije: Od slatkoga slađe

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.