Mak torta

Sretni smo što od danas svoje recepte s našim čitateljima dijeli i Ema Žderić s Youtube kanala Emm Tasty – prvi recept koji je s nama podijelila je ovaj za predivnu mak tortu.

Sastojci
(za tortu promjera 18 cm)
Biskvit
  • 5 žumanjaka
  • 120 g šećera
  • 90 ml mlijeka
  • 40 g glatkog brašna
  • 12 g praška za pecivo
  • prstohvat anisa
  • ½ žličice cimeta
  • 150 g mljevenog maka
  • 5 bjelanjaka      
Krema od bijele čokolade i mascarpone sira
  • 300 g otopljene bijele čokolade
  • 250 g mascarpone sira
  • 1 žličica arome vanilije
  • 230 ml slatkog vrhnja
I još
  • 2 žlice džema
  • crvena jestiva boja
  • mak za posipanje
  • svježe voće
  • listići mente
Priprema
Biskvit

Pećnicu zagrijte na 170°C.

Miješajte žumanjke sa šećerom dok ne dobijete gustu pjenastu smjesu. U to dodajte mlijeko te ponovno sve dobro promiješajte. Prosijte suhe sastojke i umiješajte u smjesu. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Smjesu podijelite na četri dijela i pecite u kalupu (18 cm). Dno kalupa obložite papirom za pečenje,a strane pobrašnite i nauljite.

Pecite 15-20 minuta (provjerte čačkalicom).

Kada su se biskviti ispekli, izvadite ih iz kalupa i ostavite da se potpuno ohlade na rešetci. Nakon što su se ohladili, svaki biskvit umotajte u prozirnu foliju i ostavite 1 sat u hladnjaku ili preko noći.

Krema od bijele čokolade i mascarpone sira

Otopljenu bijelu čokoladu i mascarpone sir miješajte dok ne dobijete glatku kremu. Dodajte aromu vanilije i slatko vrhnje pa miksajte dok ne dobijete kremu srednje mekoće.

Odvojite dio kreme za dekoriranje vrha torte i njega stavite u hladnjak.

Džem

Džem kratko otopite na laganoj vatri, kako bi se lakše mogao razmazati po biskvitu. Slobodno možete umjesto džema staviti svježe voće. Preporučila bih višnje ili borovnice.

Slaganje

Izvadite biskvite iz hladnjaka. Ako je potrebno poravnajte vrhove biskvita tako da budu potpuno ravni. Na stalak na koji će te slagati tortu stavite malo kreme kako bi se prvi biskvit zalijepio i ne bi pomicao, također možete kroz sredinu probosti dugu drvenu čačkalicu kako bi bili sigurni da će torta ostati stabilna tijekom slaganja. 

Slažite: biskvit – džem – krema, biskvit – džem – krema, biskvit – džem – krema – biskvit (zadnji biskvit je najbolje okrenuti naopačke).

Stranice i vrh torte prekrijte tankim slojem kreme kako bi mrvice povezale i učvrstile, ostavite u hladnjaku na 30 minuta.

Nakon što se torta ohladila, prekrijte je ostatkom kreme i ponovno stavite u hladnjak na 30  minuta.

Dekoriranje

Izvadite tortu iz hladnjaka i izvadite čačkalicu iz sredine. Pospite makom vrh i stranice torte. Kremu koju ste odvojili za dekoriranje pomiješajte sa crvenom jestivom bojom (količina ovisi o nijansi koju želite dobiti). Stavite je u slastičarsku vrećicu i ukrasite vrh torte. Ukrasite sa svježim voćem i listićima mente.

Najbolje je ostaviti tortu da se hladi preko noći.

Napomena

Najbolje je koristiti džem od šumskog voća, nikako nemojte koristiti jako sladak džem. Umjesto džema, slobodno možete staviti i komadiće svježeg voća (višnje, borovnice, jagode, kupine i slično).

Slobodno možete dodati i manje maka, 100 g je sasvim dovoljno.

Nakon rezanja tortu bi bilo dobro prekriti folikom ili zvonom za tortu jer se stajanjem počne sušiti.

Fotografije: Emm Tasty

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.