I slastice su našle svoje mjesto: Google i HTZ predstavili hrvatsku nematerijalnu kulturnu baštinu

Suradnja Google Arts & Culture i Hrvatske turističke zajednice omogućila je posjetiteljima da putem internetske platforme upoznaju zaštićenu nematerijalnu baštinu Hrvatske te saznaju ponešto i o slasticama koje su na tom popisu.

Republika Hrvatska jedna od zemalja svijeta s najvećim popisom nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, a upravo ovih dana Google Arts & Culture i Hrvatska turistička zajednica predstavili su platformu na kojoj je dostupan online uvid u bogatu hrvatsku nematerijalnu baštinu. Ova je platforma dostupna na dva jezika, i to hrvatskom i engleskom, a među ostalima u projektu sudjeluju i Muzej za umjetnost i obrt te Muzej Sinjske alke koji su na taj način postali dijelom više od 2000 kulturnih institucija iz preko 80 zemalja uključenih  u ovaj projekt.

„Ovo je prvi veliki i sveobuhvatni projekt Hrvatske turističke zajednice i Googlea koji na inovativan način promovira hrvatsku nematerijalnu baštinu. U sklopu ovog projekta globalnoj smo publici otkrili 25 hrvatskih nematerijalnih tradicija koje će, siguran sam, doprinijeti daljnjem pozicioniranju naše zemlje kao turističke destinacije bogate i raznolike ponude s naglaskom na našu kulturno povijesnu baštinu kojom se svi izrazito ponosimo“, osvrnu se na projekt direktor Hrvatske turističke zajednice, Kristjan Staničić. 

Kulturna baština je prikazana kroz četiri glavne sekcije, a jedna od njih je i hrana među kojom su i slastice. Na platformi su tako prikazani nadaleko poznati zagorski štrukli, licitarsko srce te različiti tradicionalni kolači. Uz raznovrsne fotografije, dostupne su i priče koje posjetiteljima pobliže objašnjavaju kako su nastala zaštićena nematerijalna kulturna dobra.

Izvor: hrturizam.hr

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.