Lijena pita od sira

Da ne pomislite da na našem portalu prolaze samo čokoladni i voćni recepti, danas vam donosimo i jedan drugačiji recept – onaj za lijenu pitu od sira koji je s nama podijelila Alica Bjeli Duduković.

Sastojci
Tijesto
  • 4 žumanjka
  • 150 g šećera
  • 220 g maslaca
  • 370 g glatkog brašna
  • 5 g praška za pecivo
Nadjev
  • 500 g svježeg sira
  • 150 g šećera
  • 1 žlica limunovog soka
  • 2 žlice oštrog brašna
  • 4 bjelanjka
Priprema
Tijesto

Pjenasto umutiti žumanjke i šećer. Zatim umutiti maslac.

Prosijati brašno s praškom za pecivo pa rukom umijesiti tijesto.

Podijeliti ga na dva dijela (meni je ispalo točno 2 x 400 g). Jedan dio razvaljati i prebaciti u lim za pečenje, a drugi dio staviti u prozirnu foliju pa u hladnjak dok pripremite nadjev.

Nadjev

Umutiti sir, šećer i limunov sok pa dodati oštro brašno. Nakon toga umutiti snijeg i lagano, žlicom spojiti smjese.

Slaganje

Nadjev staviti na tijesto i poravnati.

Iz hladnjaka izvaditi ostatak tijesta, razvaljati ga na pobrašnjenoj podlozi i staviti na nadjev od sira. Izbockati vilicom da zrak može izlaziti tijekom pečenja.

Lim za pečenje koji koristite može biti veličine 20 x 30 cm pa će vam kolač biti viši. Tako ga je radila moja mama.

Ja sam ovaj put koristila lim za pečenje dimenzija 25 x 42 cm pa je kolač dosta niži.

Peći na u pećnici prethodno zagrijanoj na 190°C oko 35 minuta. Probosti čačkalicom da vidite je li kolač gotov.

Ohladiti i poslužiti.

Fotografija: Alica Bjeli Duduković

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.