Kuglof od limuna s borovnicama

Postoje neke kombinacije koje su igra na sigurno – u njih svakako ulazi kombinacija limuna i borovnica koju dokazano puno vas voli. Danas su ih u kuglofu spoijile Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.

Sastojci
Kuglof
(za kalup za kuglof ᴓ 22 cm)
  • 200 g borovnica
  • 250 g mekog maslaca
  • 180 g šećera
  • prstohvat soli
  • 4 jaja (M)
  • 200 g kiselog vrhnja
  • unutrašnjost jedne mahune vanilije
  • korica i sok jednog bio-limuna
  • 350 g glatkog brašna
  • ½ paketića praška za pecivo
Preljev
  • 150 g šećera u prahu
  • ca. 3-4 velike žlice soka od limuna
I još
  • maslac, malo brašna ili krušnih mrvica za kalup
  • 1 velika žlica borovnica za dekoraciju
Priprema
Kuglof

Oprati 200 g borovnica i kuhinjskim obrusom posušiti. Maslac, šećer i sol kremasto izmiksati. Umutiti jedno po jedno jaje. Umiješati kiselo vrhnje, unutrašnjost vanilije, koricu i sok od limuna. Na kraju pomiješati brašno s praškom za pecivo i prosijati te kratko umiksati u prethodno pripremljeno tijesto. Borovnice pažljivo pjenjačom ili špatulom umiješati u tijesto.

Pećnicu zagrijati na 180°C. Kalup za pečenje premazati maslacem i posuti brašnom ili krušnim mrvicama. Tijesto izliti u kalup i poravnati. Peći ca. 1 sat (provjeriti drvenim štapićem je li pečen). Ostaviti oko 15 minuta u kalupu da se hladi, potom na kuhinjskoj žici da se potpuno ohladi.

Preljev

Pomiješati šećer u prahu s limunovim sokom i miješati žlicom dok ne dobijete glatku masu. Raspodijeliti po kolaču. Ukrasiti borovnicama. Ostaviti da se preljev stisne.

Fotografija: Feeding Art

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.