Kućice od medenjaka i božićni keksići nezamislivi su bez kraljevske glazure

Osim što je laka za izradu i rukovanje, kraljevska glazura slasticama daje elegantan izgled, a mogućnosti dekoriranja s njom su brojne.

Iza naziva kraljevska glazura (eng. royal icing) krije se čvrsta bijela glazura koja se izrađuje od nježno tučenih bjelanjaka, šećera u prahu, limunova ili limetina soka te po želji glicerina.

Naziv royal icing nastao je 1840. kada se koristila za ukrašavanje svadbene torte kraljevskog para, kraljice Victorije i princa Alberta, iako se glazura kao takva koristila i ranije, ali bez epiteta kraljevska.

Ova se glazura koristi za oblaganje svečanih torti, dekoriranje božićnih kolača, keksića i medenjaka te za izradu ukrasnih elemenata. U smjesu za glazuru se može dodati glicerin kako bi se spriječilo njezino stvrdnjavanje. Omjeri za pripremu kraljevske glazure razlikuju se ovisno o veličini bjelanjka, kao i gustoći glazure koju se želi dobiti, no najčešće se izrađuje tako da se na dva bjelanjka doda 300 – 500 grama šećera u prahu, 1 žličica limunova soka te 1 žličica glicerina, no ovi omjeri mogu varirati ovisno o čvrstoći glazure koja se želi postići.

Glazura se prelije preko torte ili se uz pomoć šprice za dekoriranje njom oslikava površina keksa i kolača, a ukoliko se radi o gušćoj glazuri mogu se izraditi i raznovrsni dekorativni elementi. Budući da se brzo stvrdnjava s ovom je glazurom najbolje odmah dekorirati.

Kraljevska se glazura može bojati, no prilikom dodavanja boje treba biti oprezan budući da sušenjem glazure boja poprima tamniju nijansu.

Rukovanje kraljevskom glazurom poprilično je jednostavno, potrebno je samo malo prakse. Prilikom ocrtavanja kontura koristi se gušća glazura, dok se za ispunjavanje površine koju želite obojiti koristi rjeđa. Vrijeme koje je potrebno za sušenje glazure iznosi 6 do 8 sati, na sobnoj temperaturi.

Pripremljena se glazura može čuvati dobro zatvorena, u hladnjaku, dva do tri dana.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.