Krafne punjene bavarskom kremom

Društvene mreže prepune su fotografija i recepata za pripremu najboljih krafna, a mi im danas pridružujemo i ovaj predivni recept koji potpisuje naša suradnica Katarina Paoletić.

Sastojci
Krafne
  • 500 ml mlijeka
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 2 žumanjka
  • 60 g otopljenog maslaca
  • prstohvat soli
  • korica jedne naranče
  • 60 g šećera
  • 950 g mekog brašna
  • 2 žlice ruma ili rakije
Bavarska krema
  • 10 g listića želatine (jedno pakovanje)
  • 250 ml mlijeka
  • 1 žlica ruma
  • 3 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • 500 ml vrhnja za šlag
Priprema
Krafne

U 2 dcl mlakog mlijeka stavite razmrvljen kvasac. Dodajte malo šećera i brašna, promiješajte te pustite da kvasac nabubri (5 minuta). U posebnoj posudi izmiksajte žutanjke, otopljeni maslac, sol i šećer, pa dodajte nabubreni kvasac, brašno, koricu naranče, rum i preostalo mlijeko. Zamijesite tijesto. Tijesto pokrijte krpom i pustite na toplom da se diže (cca 45 minuta).

Dignuto tijesto razvaljajte na 6 mm debljine i pomoću okruglog izrezivača režite krugove. Krugove (oblik krafne) pokrijte krpom i pustite da se odmore 15 minuta. Nakon toga krafne pecite u dubokoj masnoći.

Tople krafne posipajte šećerom u prahu, prerežite ih po sredini i punite bavarskom kremom.

Bavarska krema

Želatinu napravite prema uputama na vrećici. Mlijeko s rumom stavite na vatru da zavrije, a u posebnoj posudi izmiksajte žumanjke i šećer dok ne dobijete pjenastu teksturu. Uzavrelo mlijeko ulijte u izmiksane žumanjke uz stalno miješanje, pa sve skupa natrag vratite u posudu gdje se kuhalo mlijeko. Kremu kuhajte oko 5 minuta.

U skuhanu kremu dodajte dobro ocijeđenu želatinu i miješajte da se želatina otopi. Dobivenu kremu prekrijte s prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se u potpunosti ohladi i stisne.

U ohlađenu kremu umiješajte prethodno izmiksano vrhnje za šlag. Dobivenom kremom punite krafne.

Napomena

Prvi dio pripreme kreme odnosno postupak kuhanja kreme napravite dan ranije. Sljedeći dan u nju umiješajte vrhnje za šlag.

Fotografije: Nešto slatko by Katarina

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.