Kolač za sve generacije: Praznik rada zasladite ovim kremastim savršenstvom s bananama

Današnji Praznik rada zasladit ćemo receptom Darka Debića s bloga Samo jedan griz – jer kolač s bananama je odličan izbor za sve generacije, zar ne?

Sastojci
Krema
  • 500 ml mlijeka
  • 4 žumanjaka
  • 70 g šećera
  • 30 g glatkog brašna
  • 30 g gustina
  • malo soli
  • 2 vanilin šećera
  • 150 g maslaca
  • 2 žlice ruma
Biskvit
  • 4 jaja
  • 90 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • sol
  • 100 g brašna
Sirup
  • 1 žlica šećera
  • 150 ml vode
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 žlica ruma
I još
  • 12 malih banana
  • 1 limun
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • šećer u prahu po ukusu
Priprema
Krema

Približno 430 ml mlijeka zakuhati. Žumanjke kratko miksati sa šećerom, dodati 70 ml mlijeka (ostatak od onih 500 ml), brašno, gustin, sol i vaniliju. Umiješati u kipuće mlijeko i kuhati cca 8 minuta, maknuti s vatre, u vruće umiješati 75 g maslaca. Staviti u posudu za miksanje, pokriti prozirnom folijom i ohladiti. U hladno umiksati ostatak maslaca i rum. Što se duže miksa krema će biti pjenastija zbog ulupanih mjehurića zraka.

Biskvit

Odvojiti žumanjke i bjelanjke. Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg dodajući malo po malo šećer te na kraju sol i vanilin šećer. Oprezno mikserom umiješati žumanjke. Na kraju lagano ugašenim mikserom umiješati brašno.

Peći biskvit u pravokutnom kalupu cca 25 ×35 cm na 175°C oko 12 minuta. Pred kraj pečenja provjeriti da li je tijesto pečeno drvenim štapićem ili čačkalicom.  Biskvit ohladiti.

Sirup

Prokuhati šećer, vodu i sok od limuna. U ohlađeni sirup dodati rum. Uz pomoć kuhinjskog kista sirupom natopiti biskvit.

Slaganje

Na biskvit staviti nekoliko žlica kreme i razmazati, položiti banane poprskane limunovim sokom. Po njima rasporediti ostatak kreme i poravnati.

Vrhnje i šećer u prahu ulupati u šlag, staviti u slastičarsku vrećicu i ukrasiti. Ohladiti prije rezanja.

Fotografija: Samo jedan griz

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.