Kolač s rogačem, datuljama i čokoladom

Rogača i čokolada jučer, rogač i čokolada danas – samo smo danas jabuke zamijenili datuljama u ovom receptu koji je s nama podijelio Darko Debić s bloga Samo jedan griz.

Sastojci
(za kalup promjera 22 cm)
Biskvit
  • 250 ml mlijeka
  • 180 g datulja bez koštica
  • 2 jaja
  • 2 jušne žlice meda
  • 50 ml ulja
  • 100 ml jogurta
  • 160 g brašna
  • ½ čajne žličice praška za pecivo
  • 1 čajna žličica soda bikarbone
  • 50 g rogača
  • malo ribane korice naranče
Čokoladni ganache
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • malo ribane korice naranče
I još
  • marmelada po želji (za premazivanje biskvita)
Priprema
Biskvit

Mlijeko staviti u lončić i na laganu vatru, dodati datulje, maknuti s vatre i pustiti da datulje omekšaju. Staviti smjesu u multipraktik i usitniti datulje. U zdjeli za miksanje pjenjačom miješati jaja, med, dodati ulje, potom jogurt i smjesu mlijeka i datulja. U drugoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, rogač i koricu naranče. Spojiti obje smjese i miješati kratko, koliko je potrebno da se sjedine.

Staviti smjesu u okrugli kalup promjera 22 cm i peći na 180°C oko pola sata, provjeriti čačkalicom. Vrijeme pečenja će ovisiti o pećnici i odabranom kalupu. Poluhladni biskvit premazati marmeladom po želji i čokoladnim ganacheom.

Čokoladni ganache

Dok se biskvit peče pripremiti čokoladni ganache. Staviti slatko vrhnje u lončić i držati na laganoj vatri do trenutka pred početak ključanja. Maknuti s vatre i dodati kockice čokolade za kuhanje, pustiti nekoliko minuta da čokolada omekša, dodati koricu naranče i miješati pijenjačom dok smjesa ne postane glatka. Ostaviti dok ganache počne „stezati“ te ga tada nanijeti na biskvit.

Fotografija: Samo jedan griz

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.