• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Kolač od sira s ružama od jabuka

Kolač od sira s ružama od jabuka

Slatkopedija 28 kol 2020 Recept dana Leave a comment

Obožavamo ovako vizualno privlačne kolače u kojima se spajaju naši omiljeni okusi – prhko tijesto, fina krema i jabuke – sve je tu. Recept za ovaj neodoljivi kolač s nama su podijelile sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.

Sastojci
(za okrugli obruč ᴓ 26 cm)
Prhko tijesto
  • malo maslaca za kalup
  • 240 g glatkog brašna
  • 1 mala žlica praška za pecivo
  • 80 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 jaje (M)
  • 130 g hladnog maslaca
Jabuke
  • 5 jabuka s crvenom korom
  • 1 velika žlica soka od limuna
  • 100 g šećera
  • 1 mala žlica cimeta
  • 200 ml vode
Krema
  • 4 jaja (M)
  • 500 g kremastog sira
  • 200 g creme fraiche
  • 100 g šećera
  • 2 velike žlice soka od limuna
  • 45 g škrobnog brašna
  • 1 mahunu vanilije
I još
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema
Prhko tijesto

Kalup za pečenje premazati maslacem. Od brašna s praškom za pecivo, šećera, soli, jaja i maslaca narezanog na male komadiće umijesiti glatko tijesto. Umotati u samoprijanjajuću foliju i ostaviti ca. 1 sat u hladnjaku da miruje. Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljati tijesto ca. ᴓ 33 cm i pažljivo ga prebaciti u kalup za pečenje (ᴓ 26 cm) te pritom formirati rub kolača. Ako vam je lakše, možete prvo razvaljati donju koru za kolač (ᴓ 26 cm), a od ostatka tijesta traku širine 7 cm za rub kolača. Donju koru više puta izbosti vilicom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C ca. 10 minuta. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi.

Jabuke

U međuvremenu oprati jabuke, narezati na četvrtine i odstraniti koštice. Četvrtine jabuka narezati na tanke ploškice i pomiješati s jednom velikom žlicom soka od limuna. Šećer i cimet s 200 ml vode u jednoj velikoj tavi zagrijati dok se šećer ne otopi. U više porcija dinstati ploške jabuka 1-2 minute dok malo ne omekšaju da se mogu lakše rolati u ružice. Izvaditi i ostaviti da se potpuno ohlade.

Krema

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Prvo izmiksati bjelanjke u čvrsti snijeg. Sir, creme fraiche, 100 g šećera, 2 velike žlice soka od limuna, škrobno brašno i unutrašnjost mahune vanilije, pjenjačom sjediniti u glatku masu. Pažljivo umiješati snijeg od bjelanjaka.

Slaganje

Kremu izliti na koru od prhkog tijesta i zagladiti.

Jednu plošku od jabuka zarolati, oko nje još nekoliko ploški dok ne dobijete jednu malu ružicu. Pažljivo položiti gotovu ružu u kremu od sira. Najlakše je rolati ružice na radnoj površini ili nekoj daščici. Od ostataka ploški jabuka formirati ostatak ruža i poslagati ih jednu do druge u kremu. Kolač peći na istoj temperaturi kao i koru ca. 60-80 minuta. Nakon otprilike 40 minuta pečenja prekriti kolač alufolijom da ružice ne zagore. Ostaviti kolač da se potpuno ohladi, najbolje još 2 sata i u hladnjaku.

Prije posluživanja posuti šećerom u prahu. Kolač sjeći vrlo oštrim ili električnim nožem da jabuke ne upadnu pri rezanju potpuno u kremu.

Fotografije: Feeding Art

blog feeding art inga i lily bašić jabuke kolač od sira prhko tijesto recept dana slatki recept 2020-08-28
Tags blog feeding art inga i lily bašić jabuke kolač od sira prhko tijesto recept dana slatki recept

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Intenzivniji okus omiljenog namaza: stiže nova Nutella s više kakaa

Sljedeći članak :

Jogurt kolač sa šljivama

Povezani članci

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Slatkopedija 07 ruj 2023
Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Slatkopedija 31 kol 2023
Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!