Klasika je često najbolja: danas pripremite eklere sa slastičarskom kremom

Eklere nikad ne odbijamo, osobito kad su u kombinaciji sa slastičarskom kremom stoga nas je oduševio i ovaj recept Ene Kokanović-Nagy s bloga Slavonka.

Sastojci
Slastičarska krema
  • 3 žumanjka
  • 50 g brašna
  • 150 g šećera
  • 500 ml mlijeka
  • 1 žlica vanilija paste
  • 50 g maslaca
Ekleri
  • 250 ml vode
  • 110 g maslaca
  • ½ žličice soli
  • 2 žlice šećera
  • 120 g glatkog brašna
  • 3 jaja
Glazura
  • 200 g čokolade
  • 2 žličice suncokretovog ulja
Priprema
Slastičarska krema

Prvo napravite kremu kako bi se ohladila.

U posudi pjenjačom promiješajte žumanjke, brašno i šećer.

Zagrijte mlijeko i dodajte mu vanilija pastu.

Kada mijeko prokuha, dodajte smjesu od žumanjaka, brašna i šećera uz miješanje.

Kuhajte kremu do željene gustoće,a na kraju ubacite maslac i pustite da se otopi.

Kremu ohladite u posebnoj posudi koju ste dobro prekrili prijanjajućom folijom.

Ekleri

Zakuhajte vodu i dodajte joj maslac da se otopi.

Kada je voda prokuhala, dodajte šećer, sol, brašno i brzo miješajte drvenom kuhačom!

Tijesto će vam se jako brzo formirati u jednoličnu smjesu. Kada se tijesto formira oko kuhače u kuglu, gotovo je.

Prebacite tijesto u posudu za miksanje i pustite da se prohladi barem 30 minuta.

Nakon hlađenja, miksajte tijesto i dodajte jaja, jedno po jedno.

Kada ste dodali zadnje jaje, miksajte još 2 minute!

Smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom, širokim. Ako nemate, možete i bez nastavka!

Na lim za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje istiskujte eklere duljine 10 cm, širine 2 cm otprilike.

Eklere pecite 15 minuta na 220 stupnjeva, pa 20 minuta na 190 stupnjeva. U drugoj fazi pečenja ih malo pripazite, ovisno o pećnici, možda će biti gotovi već za 10-15 minuta! Moraju imati lijepu zlatnu boju i napuhnuti oblik.

Slaganje

Kremu kratko promiješajte pjenjačom pa ju prebacite u slatičarsku vrećicu.

Eklere možete prerezati pa puniti ili ih puniti odozdola sa slastičarskom vrećicom.

Ako ćete ih puniti na taj način, probijte s donje strane tri rupe. U prvu i zadnju rupu istiskujte kremu sve dok ne vidite kremu u srednjoj rupi. Tako ćete znati da je ekler ravnomjerno napunjen!

Ekler, zatim, umočite u otopljenu čokoladu i ukrasite po želji!

Fotografija: Slavonka

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.